Индийци гълтат жива риба против астма

139
Добави коментар

Всяко лято, на определен ден, хора, страдащи от астма и други респираторни заболявания се редят на опашка в индийския град Хидерабад, за да гълтат живи рибки, в чиято уста е натъпкана тайна билкова паста, която ще ги излекува. Само едно семейство притежава рецептата за тази паста, а събитието привлича стотици, дори хиляди души.

Легендата гласи, че около 1845 г. пътуващ светия дава тайната рецепта за магическото лекарство на Вееранд Гуд, мъж от Хидерабад и го инструктира да го приготвя и дава на страдащи от астма безплатно. Наследниците на Гуд запазват рецептата, като я предават на мъжете в семейството и традицията остава.

„Пра-пра-пра дядо ми, Веерана Гуд, предава тайната формула на синовете си, а те на техните синове и сега ние сме пето поколение, което пази традицията.“ казва Какарна Алкананда, която помага за „лечението“, но не знае каква е рецептата.

Според поверието, рибката пътува надолу в гърлото, като тайната билкова формула премахва секрети и запушвания.

„Майка ми приема това лечение вече седем години и то я облекчава. Тя диша по-лесно, а атаките [на астма] станаха по-редки.“ казва Ааш Мохамед, който пътува 20 часа с влак от Ню Делхи, заедно със семейството си.

Семейство Батини, което предлага това наивно от гледна точка на съвременната физиология лечение, го нарича „дар“, след като местна организация, работеща за премахване на суеверни вярвания, печели съдебно дело и практиката не може вече да се нарича „медицинска“.

Въпреки това и позицията на научната общност, според която няма никакви доказателства, че това „лечение“ работи, а самата практика е нехигиенична, то все пак намира множество привърженици и хората се редят на опашка, за да погълнат рибката.

Те първо си купуват рибката за около 50 цента, като така „лечението“ запазва традицията и остава безплатно. След това дават рибката в пластмасова торбичка с вода на някой от доброволците, който изстисква жълта билкова паст в устата на рибката и помага на желаещите да я глътнат.

Хиляди хора са преминали през тази практика, а правителството строи временни съоръжения, където да се проведе традиционното ежегодно поглъщане на живи рибки против астма, с цел по-голяма сигурност, както и от хигиенни съображения.

Източник: AP News