Термитник на 34 000 годни изуми изследователите

191
Добави коментар

Изследователи от Южна Африка са изумени от откритието, че термитник в един от сухите райони на страната е обитаем в продължение на 34 000 години. Това е и вероятно най-старата обитаема такава структура известна на човечеството.

Посредством радиовъглеродно датиране е определена възрастта на някои от термитните могили, която е изненада за изследователите.

„Знаехме, че са стари, но не толкова стари.“ казва Мишел Франсис, автор на изследването и професор по науки за почвата.

Термитникът съществува по времето на съблезъбите тигри и дългокосместите мамути, когато големи части от Европа и Азия са покрити с лед, а човешката цивилизация тъкмо започва. Той съществува и преди създаването на най-ранните пещерни рисунки в Европа, от каменната епоха.

Вкаменени термитници се датират на милиони години, но досега, най-старият обитаем такъв е намерен в Бразилия и той е на около 4000 години.

Франсис разказва, че тези могили са термитската версия на „апарт комплекс“ и според доказателства, които имат, те са постоянно обитавани от колонии термити.

Термитните могили са популярна гледка в този район, но никой дори не подозира тяхната възраст, докато не се изследват.

„Хората не знаят, че това са специални, древни пейзажи, които за запазени тук.“ казва Франсис. Някои от най-големите могили, наречени „малки хълмове“ на местния език са с диаметър около 30 метра и достигат до 3 метра под земята.

За да се изследват, няколко части са внимателно изкопани, а обитателите започват веднага да запълват дупките, оставени от вземането на проби.

Изследователите помагат в това начинание, за да предпазят колонията термити от хищници, които биха се възползвали от нарушената структура на „дома“ им.

Изследването се фокусира върху древните структури, но и предлага поглед към праисторическия климат, който е бил доста по-влажен когато термитниците са били създадени.

Термитите, които живеят там имат важна роля за задържане на въглерода,  тъй като събират дървени парчета, които заравят в земята и така пречат на въглерода им да се върне в екосистемата. Тяхната дейност е и полезна за почвата. По-интензивни изследвания на термитниците са нужни, за да научим повече за промените в климата и устойчивостта на екосистемите, а  информацията може да помогне и за подобрение на земеделските практики.

Термитите са насекоми, които ядат дърво, не са роднини с мравките, но имат подобна социална организация, която допринася за създаването и поддържането на структурите, в които живеят.  Термитите и тяхната строителна дейност са много по-значими за планетата отколкото се смяташе.

Източник: AP News