Върти ли се ядрото на Земята наобратно

530
Добави коментар

Краткият отговор е „да“, но не бързайте да взимате куфарите и хавлията, апокалипсис няма да има.

Вътрешното ядро на Земята е обвито в мистерия от десетилетия. То се състои от метал и се върти независимо от въртенето на планетата. Откакто е установено, че то изобщо съществува, през 1936 г., неговото въртене, скорост и посока са обект на интензивни изследвания. Все повече данни сочат, че в последните години въртенето се забавя, а в някакъв момент, то започва да се върти наобратно. Някои изследователи обаче оспорват това.

Част от проблема е, че няма как да го наблюдаваме или изследваме директно. Единственият начин да научим нещо за него е чрез проучване на  вълните на земетресенията. Вариации на вълни с подобна сила, които минават през ядрото по различно време, както и такива, които не минават, помагат да се измерят промените в позицията на вътрешното ядро и да се изчисли посоката на въртене.

Промените във въртенето са предположени още през 70-те и 80-те, но чак през 90-те годни на 20 век са публикувани някакви доказателства. Изследователи обаче не са съгласни относно интерпретациите на доказателствата.

Модел от 2023 г. предполага, че ядрото забавя въртенето си. За известно време то се върти толкова бързо, колкото Земята, след което забавя, а накрая обръща посоката. Това обаче не е изцяло прието в научната общност и има нужда от още изследвания, за да се изгради достатъчно надеждна хипотеза.

Така, през юни тази година, проучване, публикувано в сп. Нейчър подкрепя тезата за забавяне на въртенето като десетилетен цикъл, при който има забавяне и ускоряване на въртенето и също потвърждава 70-годишен цикъл във въртенето и последващо обръщане на посоката.

Ядрото се намира на около 5180 км от повърхността, а твърдо вътрешно ядро е обградено от течно-метално външно ядро. Вътрешното се състои предимно от никел, като вероятно е с температура, близка до тази на слънцето – 5400 градуса по Целзий.

Магнитното поле на Земята е това, което привлича никеловото ядро и го кара да се върти. В същото време там има и триене поради гравитацията и движението на външното ядро и земната мантия, което пък забавят въртенето. В продължение на десетилетия, тези сили предизвикат промените с скоростта на въртене.

Течното ядро обаче генерира електричество, което захранва магнитното поле на Земята, а то я предпазва от слънчевата радиация. Не знаем как вътрешното ядро влияе върху магнитното поле, въпреки хипотезата, че неговото забавяне ще повлияе върху този процес.

За новото изследване се проучват сеизмични вълни, образувани по различно време от 70-те годни до сега, като някои от тях минават през ядрото, а други не. По тях се съди за скоростта и посоката и е потвърден 70-гидишния цикъл на въртене. Когато ядрото се обърне, се изменя и времето, за която вълните минават през него, в сравнение с предишната посока. Според това проучване, ядрото скоро ще започне да ускорява, изглежда в обратна на досегашната посока.

По време на самия 70-годишен цикъл, ядрото също се забавя и забързва с различна скорост, за което още няма обяснение.

Възможно е вътрешното ядро да не е изцяло твърдо, тоест да може да се деформира докато се върти, което пък ще повлияе върху симетрията на процеса и от там върху скоростта.

В новото проучване се установява, че ядрото също има различни скорости на въртене за различните посоки, но все още има много несигурности, свързани с въртенето, поради малкото данни и недостъпността за наблюдение.

Когато ядрото се забави, мантията, която е течна, започва да се върти по-бързо, а това може да забърза и въртенето на самата Земя, така че да скъси деня. Не бързайте да се притеснявате. Става дума за хилядна от секундата на ден, която няма да се усети от никого.

Обект на интерес е и границата между течното и твърдото ядро, като не си представяйте ясно разграничение. Според авторите на новото проучване, тази граница по-скоро осцилира между течно и твърдо. Понеже вътрешното ядро засяга движението на външното, което пък допринася за магнитното поле на планетата, ще трябват още изследвания, за да се установи връзката между трите и как те си влияят взаимно.

Източник: CNN