Климатичните промени влияят върху продължителността на деня

849
Добави коментар

Влиянето на климатичните промени, в голяма степен резултат от човешката дейност, е толкова всеобхватно, че се изменя продължителността на деня. Разбира се става дума за милисекунди, което в рамките на един човешки живот не е особено впечатляващо, но за възрастта на Земята и геологичното и космическо време, това е сериозно събитие.

Според ново изследване, топенето на ледовете в полярните области, причинено от глобалното затопляне, променя скоростта на въртене на Земята и увеличава продължителността на денонощието. Очаква се този процес да се забърза още в това столетие, ако отделянето на огромни количества парникови газове, които задържат топлината на повърхността не се намали драстично. Както знаем, няма особени изгледи за последното, поне в обозримото бъдеще.

Ако за един човек няколко милисекунди представляват половин мигване, за чувствителните технологии, ползвани за навигация не е точно така.

Продължителността на денонощието на Земята не е неизменна и се определя от множество свързани фактори. Например външното течно ядро на планетата и присъствието на Луната имат главна роля, както и преразпределението на масата на водата, която под формата на лед се концентрира на полюсите, но ако е в течна фаза, отива към екватора.

За хилядолетия, Луната е основен фактор, като удължава деня с няколко милисекунди на век. Нейната гравитация влияе върху океана на Земята, като го привлича към себе си, по пътя си около Земята и така постепенно забавя въртенето.

И преди е установявана корелация между липсата на ледове на полюсите и по-дългите денонощия, но новото проучване открива по-тясна връзка между климатичните промени и въртенето на Земята.

Когато водата напусне полюсите, тя ще поеме към екватора, което ще измени формата на планетата, като ще я „сплеска“ откъм полюсите, а екваториалната област ще „изпъкне“. Това ще забави въртенето по чисто механични причини. Както, ако например наблюдавате фигурно пързаляне, фигуристът ще се върти по-бързо с прибрани до тялото ръце и ще се забавя ако изпъне ръце встрани.

В проучването се проследява период от 1900 до 2100 г., като се установяват влиянията на климатичните промени, включително и се прави проекция за бъдещето. Оказва се, че има тренд, според който влиянето на климатичните промени върху въртенето става все по-значимо.

Климатичните промени, следствие от глобалното затопляне, удължават денонощието средно с 0.3 до 1 милисекунда за целия 20 век, а темпът за последните две десетилетия, ако се приложи за период от един век, ще означава увеличение с 1.33 милисекунди, което в сравнение с 20 век е минимум 30 % увеличение.

Ако не се спрат емисиите и затоплянето продължи със същия темп обаче, тоест да се увеличава, в края на 21 век, може да се очаква удължаване на денонощието с 2.62 милисекунди, което е повече отколкото Луната може да повлияе.

„Само за 200 години сме променили климатичната система на планетата толкова много, че сме свидетели на влиянието върху самото въртене на Земята.“ казват изследователите.

И ако за нас това удължаване няма да е значимо, не така стоят нещата със системите за навигация, каквито има във всеки смартфон, както и по-комплексните такива.

От 60-те години насам, когато е въведено глобалното време UTC и времевите зони, се ползват атомни часовници, които са възможно най-точните познати на човечеството. Те обаче са настроени така, че отчитат ротацията на Земята и ще трябва да им се добавя „високосна“ секунда, за да не изостават от новата реалност, което не е лесна дейност.

Според изследвания на ядрото на планетата, е вероятно то да има решаващ ефект за въртенето, но засега преобладаващо е познанието, че климатичните промени със сигурност ще допринесат за удължаване на денонощието. Сега те са втория най-важен фактор за този процес.

Погледнато през призмата на цивилизацията, която отделя емисиите, се оказва, че днес хората имаме доминиращо влияние върху ориентацията и движението на Земята през космоса. Процес, който съществува от милиарди години.

Източник: CNN