Парите не купуват щастие, но проучване сочи друго

428
Добави коментар

Парите не купуват щастие, нали? Разбира се! Обаче много помагат.

В продължение на години всички следваме популярната хипотеза от науката за човешкото поведение, според която щастието се увеличава заедно с увеличаването на дохода, докато достигне до „плато“ след което колкото и много пари да имате, не сте по-щастлив.

Според ново изследване обаче, има „нарастваща асоциация между повечето пари и повечето щастие.“ Тоест, колкото повече пари имате, толкова по-щастливи ще сте.

Според Килингсуърт, автор на изследването, концепцията, че има „плато“ или праг не е изцяло погрешна, но според неговото изследване, ако има такъв праг, той е „значително по-висок от доход стотици хиляди годишно“.

Той обаче не твърди, че ако учетворите доходите си, парите сами по себе си ще ви донесат щастие.

За проучването се събират данни за ежедневието на хората и се търси отговор на въпроса има ли определено количество пари, след което нивото на щастие спира да се променя.

Възможно е изследователите да са открили плато поради начина на измерване и според Килингсуърт така може да се измери долната граница на щастието. Например както при тест за деменция се очаква от участниците да извършат основни аритметични действия. Самият тест не показва дали сте обикновен човек или гений, в случай, че нямате деменция. Така, в данните се открива тенденция за непрекъснато покачване на щастието.

Хората, когато имат повече пари, чувстват повече контрол върху живота си и това няма да спре пред някакъв въображаем праг, смята Килингсуърт. Повечето пари дават повече избори. Колкото по-малко ресурси имаш, толкова по-ограничен се чувстваш и нямаш същите опции.

Проучването на Килингсуърт се фокусира върху САЩ, но можем да приложим резултата в целия свят в някаква степен и особено в страни с висок стандарт на живот и свобода.

Преди да си намерите втора или трета работа обаче, имайте предвид, че парите не могат да бъдат единствен измерител на щастието и не може да се каже, че са единствената променлива в уравнението, макар да има открита връзка между парите и щастието.

Килингсуърт казва, че ако се постави фокус само върху парите и се игнорират останалите важни за щастието неща, едва ли ще има нарастване на щастието и е хубаво да мислим за щастието като за нещо, което е свързано с множество фактори. Има други неща, които човек може да контролира много по-лесно отколкото да си учетвори дохода, например харченето на пари, социалният живот, здравето.

Колкото повече контрол имаш върху настоящето си, колкото повече свобода и гъвкавост да се движиш през живота, казва Килингсуърт, толкова си по-щастлив. Парите са само един от факторите, тоест, можем да търсим щастието си по множество начини.

Източник: CNN