Колкото по-малко е нужно на човек, толкова по близо е до Бог

17
Добави коментар
totkov
totkov

СВД или Снайперската пушка на Драгунов (на руски Снайперская винтовка Драгунова) е модел руска снайперска пушка. Създадена въз основата на автоматите Калашников (АК-47) от Евгений Фьодорович Драгунов през 1963 г. .Влиза в серийно производство през 1964 година и се произвежда до днес.  Драгунов е полуавтоматична с газово- възвратен механизъм и е предназначена за унищожаване на отдалечени цели. Снабдена е с оптичен мерник ПСО- 1 и има ефективна стрелба над 1200 метра. Боеприпасите са 7, 62 мм с начална скорост 830 м/с. Използва се по време на Виетнамската война, Съветската инвазия в Афганистан и войната в Югославия. Първоначално е била на въоражение във всички страни членки на бившият Вършавски договор. Лиценз за производство са имали Китай и Иран, а към този момент се използва в армиите на повече от 26 държави.

Когато отряд от Съветската армия е бил на операция, с него задължително е имало по един войник съв СВД, специално обучен да работи с него. Замисълът за по един такъв войник в отряд е бил с цел да се увеличи ефективния обхват на 600 и повече метра ( без Драгунов ефективния обсег е бил 300 метра заради ограничения на АК-47 ). В този случай СВД не се е използвал точно като снайпериска винтовка, но това все пак е първия пример за снайперист

Технически характеристики

Калибър – 7.62x54R

брой на нарезите 4

стъпка на нарезите – 240мм за тежки куршуми, 320 мм ( стандартно) и 420 мм за свръхлеки куршуми

дължина на цевта – 620 мм

Прицелна далекобойност с оптически прицел – 1300 м

с пластинчат мерник – 1200

начална скорост на куршума 830 m/sec

до 3800 м куршума има достатъчна енергия да убие или рани човек

маса на пушката без нож, с оптически прицел ПСО1 и празен пълнител 4,3 кг

вместимост на пълнителя 10 патрона

дължина на пушката без нож-байонет – 1220 мм

с поставен нож-байонет – 1370 мм

маса на патрона 21.8 гр

маса на куршума – 9.6гр ( ЛПС куршум със стоманен сърдечник )

маса на барутния заряд 3.1гр

време на полета на куршума до 1300 м – 3,26 сек.

увеличение на оптическия прицел 4х ( ПСО1)

размер на полето – 6градуса

фокусно разстояние от окуляра до окото – около 70 мм

маса на оптическия прицел – 616 гр

                    Крушата убит с „Драгунов’
             Годината е 1993-а. Извършено е първото поръчково убийство, а ликвидираният е Стефан Мирославов – Крушата. След неговата смърт в ерата на мутрите вече нищо няма да бъде същото. На 4 септември Стефан Мирославов беше застрелян от снайперист виртуоз, а убийството му остава неразкрито и до днес. Историята му е повече от интересна. Крушата лети с чисто новия си „Мерцедес кабрио“ по пътя от Ловеч за Троян. Тъкмо е приключила много изгодна за него сделка с конкурентна банда. Едните поемат района около Пловдив, а Стефан Мирославов продължава да обгрижва старите си територии в Северозападна България. Местопроизшествието е прав път преди ляв завой със скатове от двете страни. Именно на левият скат легнал в храстите, снайперистът е причаквал жертвата си. Изстрелял е два куршума 7,62 мм , като смъртоносният е пронизал Мирославов във сънната артерия. Последвал е зрелищен сблъсък на луксозното возило с бетонната укрепителна стена . Установено е и оръжието на снайпериста – пушка „Драгунов“. Стрелбата е станала, докато колата се е движила минимум с 90 км в час, което оставя криминалистите в недоумение.