Коледна звезда

76
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Коледната звезда е сукулентно растение, което произхожда от Мексико и централна Америка. Може да достигне до 3 метра височина. Погрешно е да се смята, че коледната звезда е сезонно растение, което се отглежда само и единствено по Коледа, след което се захвърля. Ако се грижите правилно за него, това цвете ще краси дома Ви в продължение на няколко години. В повечето случаи листата на коледната звезда са обагрени в огненочервен цвят, макар че се срещат и такива, оцветени в бяло или розово.

Много е важно да намерете подходящо място за коледната звезда в дома си – то трябва да е светло и до него да достига индиректна слънчева светлина по няколко часа на ден. Оптималната температурата на въздуха е около 15-20 градуса, но в никакъв случай под 10 градуса по Целзий. Противопоказни за коледната звезда са директната слънчева светлина, както и насоченият към нея работещ климатик. Периодично завъртайте саксията с коледната звезда, така че светлината равномерно да достига до всички страни.

Поливайте коледната звезда умерено и то само, ако почвата е напълно суха. Не прекалявайте с водата, защото корените на сукулентните растения са много уязвими и изгниват лесно. Най-добрият вариант е да поливате по малко, но често.

Периодът на цъфтеж на коледната звезда приключва през март или април, след което трябва да преминете към подрязването й. Отрежете всички стебла, които са високи около 20 см и преместете растението на най-светлото и топло място в дома Ви, или пък го изнесете навън, но само ако температурите през нощта не падат под 13 градуса. През юни или юли, но не по-късно от края на юли, отново подрежете коледната звезда, за да стимулирате растежа й.

Преминете към наторяване, след като коледната звезда е спряла и да цъфти и след като сте я подрязали. Използвайте течен тор, специално разработен за стайни растения, веднъж на две седмици, докато цветето не започне да расте отново.

Пресадете коледната звезда, ако стане твърде висока или твърде голяма за саксията си. Изберете по-голяма саксия и внимавайте да не засегнете корените по време на пресаждането. Използвайте обикновена почвена смес.

През октомври, ноември и в началото на декември дръжте коледната звезда на тъмно през нощта, а през деня я поставяйте на перваза на прозореца – това стимулира цъфтежа й. Важно е да се отбележи, че цветето не трябва да бъде излагано на изкуствена светлина през тъмната част на денонощието, докато не спре да цъфти.