Круши

7
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Сочни и сладки, с мека маслена и донякъде зърнеста текстура, бялата до оцветената в кремаво вътрешност на крушите някога е наричана „подаръкът от боговете”. Макар сезонът на крушите да е от началото на август до края на октомври, различни нейни разновидности могат да бъдат видяни целогодишно.

Крушите, наред с ябълките и дюлите, са член на семейство розоцветни. В зависимост от вида им, тънката им като хартия кора може да бъде жълта, зелена, кафява, червена или комбинация от два или повече цвята. Подобно на ябълките те имат сърцевина, в която могат да бъдат подслонени по няколко семки.

Произход на круши

Крушите са вкусен плод, сходен на ябълките и дюлите. Има хиляди видове, които се различават по вкус, форма, цвят и начин на съхранение. Най-често срещаните разновидности са Анжу, Бартлет, Боск и Конференс.

Научното име на крушата е Pyrus communis.

Когато говорим за произхода на крушата трябва да споменем две различни версии, Според някои източници този плод се е отглеждал преди 3000 години в западна Азия, докато според други той датира още от времето на каменната ера. Като оставим това настрана, крушата е била наиситна предпочитан плод през вековете.

Интересното е, че до 18 в. крушата съвсем не е имала днешния вкус. Именно по това време се обърнало повече внимание на култивирането й и така е произлязла днешната круша с подчертано маслената си текстура и сладък вкус.

Днес основните страни, отглеждащи круши, са Китай, Италия и САЩ.

Състав на круши

Крушите са добър източник на диетични фибри, витамин С, мед и витамин К. Витамин С стимулира белите клетки да се борят с инфекциите, като директно убива много бактерии и вируси, и регенерира витамин Е. С приема на една сочна круша на ден, Вие ще приемате и 11.1% от дневната стойност на витамин С, и 9.5% от дневната стойност на мед.

В 100 г круши има 94 г вода, 11.4 г въглехидрати, 0.1 г мазнини, 0.6 г пектин, 2.3 г фибри и 0.4 г белтъчини.

Зелените круши съдържат веществото сорбит, което по време на процеса на зреене се превръща в глюкоза и пектин. Като цяло пресните круши са своеобразен коктейл от полезни вещества. Богати са на органични киселини /ябълчна, лимонова, оксалова/ и редица микроелементи – магнезий, мед, желязо, цинк и фосфор.

Крушите съдържат и йод, който е достатъчен да задоволи потребностите на организма от този елемент. Леко стипчивия вкус на плода се дължи на дъбилните вещества, намиращи се в кората му. Специфичния аромат е определя от етеричните масла, които се съдържат в месото на крушата.

Избор и съхранение на круши

Тъй като крушата е доста нетраен плод, е почти сигурно, че тези, които виждате в магазините, няма да са узрели напълно. Те трябва да бъдат оставени на стайна температура до пълното им узряване. Точно в този момент- малко преди да са достигнали точката на разваляне- те ще имат най-високото ниво на антиоксиданти.

Ако искате да ускорите процеса на узряване, ги поставете в хартиени торби или вестници и периодично ги обръщайте. Съхраняването им в найлонови пликчета е нежелателно, тъй като така много бързо ще се развалят. Това се налага само ако искате да ги съхранявате за по-дълго време в хладилника.

Кулинарна употреба на круши

– Крушите трябва да бъдат много добре измити, тъй като е най-полезно да бъдат приемани цели с кората, поради намиращите се в нея фибри.

– Ако крушата е нарязана, тя бързо ще покафенее. Ако искате да избегнете този процес, напръскайте я леко с лимонов или портокалов сок.

– Като част от желаната салата, към крушата подхождат почти всички „зелении”, празът и орехите.

– Сервирайте крушите с козе или синьо сирене като десерт.

– Добавете нарязани круши, джинджифил и мед към овесената си закуска.

– Крушите са подходяща добавка към ябълковия сок или виното.

Ползи от круши

Фибрите, съдържащи се в крушите, понижават високите нива на холестерола, което е изключително добра новина за хората, изложени на риск от атеросклероза и диабетични сърдечни болести. Фибрите също така се свързват с причиняващите рак химикали в колона, предпазвайки от повреда клетките му. Може би затова диетите, свързани с храни богати на фибри, се асоциират с редуциран риск от рак на колона.

Доказано е, че плодовете, богати на фибри, предпазват от рак на гърдата жените в периода след менопаузата. Такива плодове са ябълките, сливите и крушите.

Крушите се смятат и за плод, на който не са присъщи развиването на алергии. При въвеждането на плодове при бебетата този плод е препоръчителното начало.

Изследвания показват, че антиоксидантните витамини А, С и Е са изключително важни за доброто функциониране на очите ни, което означава, че добавената в млякото или зърнената закуска круша, със сигурност ще има благотворен ефект.