Новина от 11.04.2015

4
Добави коментар
kenzo
kenzo

Дойде и ред на тази култова рецепта. Това е една от първите ми рецепти,  с която моите кулинарни умения станаха център на внимание. Спомням се  как преди 3 години намерих варианта на Гордън Рамзи за шоколадово суфле и се влюбих в тази рецепта, но с времето направих малки промени. 

Интересното в този десерт е не толкова приготвянето на сместа, а тънкостта да изпечете кексчето така, че от вън да бъде хрупкаво, а от вътре да остане с течен център.  Най – трудоемката част според мен е приготвянето на формичките, за да може без проблемно да се извади суфлето без да се нарани, но за това ще ви разкажа по надолу.

В този ред на мисли преди време в моята фейсбук група facebookgroup, публикувах, че мога да приготвя вместо вас сместа и да ви дам тайните инструкции за правилното изпичане на десерта, така че ако искате да се насладите на домашно приготвен шоколадов десерт последвайте ме и си поръчайте.

Съставки за 16-18 броя:

 

200 гр. – брашно

200 гр. –  захар

100 гр. – черен шоколад

100 гр. – млечен шоколад

4 яйца

4 жълтъка

250 гр. – масло

Натурално како

Ванилов сладолед

Алуминиеви Формички

Приготвяне :

Подгответе се продуктите преди да започнете, за да улесните процеса по приготвяне :

Дойде ред на най – трудоемката и пипкава част,  а това е подготовката на формичките, за да може лесно да извадите готовото суфле без да бъде променена неговата форма.

Използвайте алуминиеви формички за еднократна употреба, първо разтопете масло и със сладкарска четка намажете дъното и  стените на формичката с масло и ги сложете в фризера за 10-15 мин., след това ги поръсете с 2-3 гр. какао всяка.  Захлупете две формички една срещу друга и ги разтръскайте над мивката във всички посоки, така че какаото да се разнесе равномерно. Сега сте готови да налеете сместа в формата, напълнете 2/3  от формичката или около 60-70 гр.(в зависимост колко на брой и искате да получите), не прекалявайте, защото в процеса на печене ще набъбне. След катосте разлеели сместа може да изпечете няколко суфлета а другите да замразите във фризера. Срокът който могат да бъдат запазени така е до 1 месец.

Стигнахме и до най – важната част – печенето. Тънкостта е да изпечете десерта, така че от вън да е добре изпечен а отвътре да остане течен.

Печете на силна фурна, аз го пека на 275C за 7-8 минути, в зависимост от фурната времето се променя, следете го след 6-7 – та минута трябва да се образува златиста коричка и тогава е момента да ги извадите.

Оставете ги на страна 3 – 4 минути, сложете малка чинийка и внимателно обърнете. Суфлето ще се отлепи лесно, прибавете една топка сладолед и сервирайте.

 Bon apetit!