ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С КАЙМА И ОРИЗ

16
Добави коментар
mm22
mm22

   Тази рецепта научих навремето от една колежка и с нея искам да сложа началото на един нов раздел в моето сайтче, секцията „ЗА НАЧИНАЕЩИ“:) На всички ни се е случвало да си спомняме от ученическите столове вкуса на някое любимо ястие, което в домашни условия да не се получава точно същото и да ни кара да лелеем по изминалите времена. Бабата на моята колежка била готвачка в такъв стол и я научила как да приготвя тези вкусни чушки, та и аз благодарение на нея се върнах в  детството. Тя ми подари едно умение, което не се купува с пари!!! Подарявам го и аз на всички млади домакини, които търсят автентичните вкусове:)

И така необходими са ни:

8-10 почистени от семето и дръжките, едри, здрави и месести чушки, които да са подходящи за пълнене или с други думи широчки, не с приплескана форма;
1-2 глави лук, с повечко е по-вкусно;
1 средно голям морков;
1 голям домат или половен консерва от нарязани домати;
малко магданоз;
1  ч.л сол;
1 ч.л червен пипер;
1/2  ч.л черен пипер;
1 ч.л чубрица;
500 гр. кайма;
100 гр. едрозърнест ориз;
2 яйца;
2-3 с.л кисело мляко;
3 с.л брашно;
100 мл. олио за запържване

       

   Нарязваме си на ситно лука и моркова и ги запържваме да поомекнат в малко олио.

   След това към тях прибавяме каймата, ориза и подправките и до запържваме, докато каймата леко смени цвета си т.е. от червена стане сивокафевичка в повечето случаи или както се казва в много рецепти „да побелее“. С други думи леко да я грабне силата на огъня, но в никакъв случай да се пържи дълго.

       

       

   Понякога каймата още щом я грабне силната температура става на големи бучици, което после пречи да се разпредели ориза равномерно из нея. В такъв случай долейте около половин чаена чашка вода към сместа и с помощта на пресата за картофено пюре, която е с дръжка и широки кръгли дупки, мачкайте сместа в тенджерката докато каймата стане на дребни парченца. Същото е като да я минете през машинката за месо отново, но натискайки я с пресата отгоре в самата тенджера:) Лелееее, кой знае колко сложно ви звучи, но не е, това е просто един незадължителен трик, дори и с бучици чушките пак ще се напълнят, не се тревожете:)

   Идва ред да напълним чушките със сместа. На мен ми е много лесно с една от бебешките силиконови лъжички да правя това, защото тези лъжички са меки и се огъват, което не наранява чушките ми:) Целта е да вкарате смес до дъното на чушката, да я напълните плътно до горе и после всяка една чушка е желателно да топнете в малко брашно за да се запечата и да не изтече от нея каймата при варенето на манджичката ви:)

       

   Вижда се ясно как при по-силен натиск съм спукала чушката. Това не е голяма беда, ако се е спукала малко отгоре, просто я наредете после между други чушки, които да я притиснат и положението ще е спасено, стига да не сте напукали всички чушки:) Нареждането в тенжерата може да бъде в кръг по дъното й с отвора на чушките към стените на тенджерата, но може да стане и по моят метод, стига да не ги наредите с отвора надолу:)

  После трябва да притиснете всички чушки отгоре с голяма, стара порцеланова чиния, която ако има малко ръбче по дъното си ще е идеална за целта. Това ръбче ще оформи малко гнездо, в което ще поставим обеленият и нарязан на кубченца домат, наливаме вода, колкото да покрие до средата чинията, захлупваме с капака самата тенджера и варим на слаб огън около 30 минути.

   Доматите се слагат така за да може каймата и ориза да не се повлияват от киселинността на домата и да си се сготвят, но и самият домат да претърпи топлинна обработка.

        

   Когато се сварят чушките картинката изглежда като на по-долната снимка. Махаме чинията и се захващаме да застроим бульончето на нашата гозба:)

   Слагаме си в друга тенджерка малко олио и като се нагрее прибавяме трите супени лъжици брашно да се запържат в него до златисто, а не като при мен до кафяво:) Аз не запържих ново брашно, въпреки гафа ми, защото исках да ви покажа, че няма страшно ще стане гозбата и така, даже брашното няма да се усеща така изразително на вкус после в соса:)

   Дръпвате от огъня тенджерката, слагате към брашното киселото мляко и яйцата и разбивате с бъркалката хубаво сместа. Към нея после черпак по черпак добавяте от бульона на чушките, разбивайки енергично с телта да не се пресече яйцето  и връщате на огъня за около 5 минути да поври малко докато се споят съставките в гладък сос. На брашното му е нужно малко да поври за да не се усеща като сурово при консумиране.

       

      

  И така накрая заливате чушките в първата тенджера с готовият сос и наръсвате с магданоз.  Превдарително можете да опитате соса на сол и ако ви е малко да си добавите на вкус. Аз добавям и щипка лимонена киселина, защото така ги обичам. ТОВА Е:)

Да ви е сладко!