Грижа за млечните зъби

17
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Дъщеря ми е вече на 11 месеца, а има само едно зъбче. На какво може да се дължи това закъснение? Чудя се дали отсега трябва да почна да мия зъбчето или да поизчакам още?

Кремена Стефанова, Враца

Обикновено първите млечни зъби се появяват около шестмесечна възраст и най-често това са двата долни централни резеца. Няма основание за притеснение обаче, ако до навършването на първата годинка бебето все още няма никакви зъби. Най-вероятно първите два ще пробият през следващите седмици.

Ако вашето бебе се е родило недоносено, било е с ниско тегло или е боледувало често, забавянето на растежа на зъбите е оправдано. Но ако нито един от тези фактори не е налице, тогава разберете кога са поникнали вашите зъби и тези на таткото. Често късната поява на бебешките зъби е генетично обусловена. Все пак консултацията със стоматолог в такива случаи е задължителна.

Грижи за зъбите

Веднага след появата на първия млечен зъб трябва да започне и самото почистване. За най-малките съществуват четки-напръстници, които са подходящи до навършването на 1 годинка. След това може да се използват меки детски четки за зъби, някои от които притежават грапавини за почистване и на езичето. До двегодишна възраст трябва да се използва безфлуорна паста за зъби, като на четката се поставя количество колкото грахово зърно. След втората година са препоръчителни флуоросъдържащите пасти.

Миенето на зъбите трябва да става задължително сутрин след ставане и вечер преди лягане и да продължава около 2-3 минути, като се почистват всички зъбни повърхности и междузъбното пространство. След двегодишна възраст може да се използва и безвосъчен конец за зъби.

Не е добре да давате мляко или сок на бебето за приспиване. Те съдържат лактоза и захар, които образуват киселина и разрушават зъбите. Нека последното нещо, което вашето дете пие, е чиста вода.

Първият преглед при стоматолог

Добре е първото посещение на детето в стоматологичния кабинет да бъде около навършването на 1 година. На този преглед се установява дали зъбите пробиват нормално и в срок и дали челюстите се развиват както трябва. Дават се указания за устната хигиена.

Първата среща е важна, за да може детето да се запознае със стоматолога и да види, че няма нищо страшно в този преглед. Следващите срещи е добре да са през 3-4 месеца.

Съществуват редки състояния, наречени хиподонтии, при които липсва зародиш на съответния зъб. Това може да се докаже единствено от стоматолог чрез рентгенова снимка.

Нужно е да знаеш…

Около 6 месец пробиват двата долни централни резеца. Между 6-ти и 8-ти месец се появяват и двата горни централни. Родителите не трябва да се притесняват,ако горните резци пробият преди долните.

Между 8 и 12 месец порастват страничните зъби, като обикновено първо са горните, а след това долните. Следват кътниците и кучешките в периода между 12 и 16 месец.

Пълният набор от зъби се попълва с вторите кътници, които се появяват между 20 и 30 месец след раждането. Това е обичайната последователност и време за пробиването на млечните зъби, но отклонения от плюс-минус половин година се считат за норма.

Понякога зъбите са разположени асиметрично или има разстояние между тях. Това не бива да ви притеснява. Натискът от дъвченето ще притиска зъбите един към друг и след време те ще се наместят. По-голямото разстояние ще даде възможност на постоянните зъби да израстат на правилното място.

Консултант: Д-р Крум Войнов, стоматолог, Медико-стоматологичен център „Медстом“