Карнавалът в Рио де Жанейро

1
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

Карнавалът в Рио де Жанейро е може би най-известният фестивал в света. Той е причина за основният поток от туристи в Бразилия и в частност в Южна Америка. Времето на Карнавала се смята и за „туристическия“ сезон в Рио де Жанейро. Цените чувствително са се покачили (около 50% нагоре), сравнение с останалата част на годината. Обикновено в Рио пристигат около 2 милиона туристи и бъдете готови да се сблъскате с огромни тълпи от туристи. Улиците на Рио де Жанейро са буквално претъпкани от хора. Имайте предвид, че и това е „сезонът“ за джебчиите, така че дръжте вещите си винаги под око!

 

Кога се провежда Карнавалът в Рио де Жанейро?

Нека започнем така: Остават броени дни до Карнавала в Рио де Жанейро! Всяка година датата на провеждането му е различно. Обикновено началната дата на Карнавала в Рио де Жанейро е някоя между средата на февруари и средата на март месец. През 2014 година 28 февруари (идния петък) е обявен за начална дата на Карнавала, а той ще продължи до вторник, 4 март. Повечето хубави хотели в Рио вече са пълни, а потокът на туристите ще се увеличи чувствително в дните до събота. Тогава е и най-топлото време в Рио де Жанейро от годината, както и най-влажното. Климатът не е перфектният за почивка и много от туристите, отишли за Карнавала в Рио, остават разочаровани, защото не са очаквали такива жеги и тълпи от хора.

 

Какво представлява Карнавалът в Рио де Жанейро?

Карнавали из Рио де Жанейро са се провеждали още от началото на 18ти век. Карнавалът е част от културата на бразилците и столетия по-късно нищо не се е променило. Карнавалът в Рио де Жанейро е главното събитие на състезание провеждащо се през цялата година. Съревнованието е между самба школите из цялата страна, най-добрите отиват на главната сцена, а именно – Карнавалът в Рио. Преди 1984г. Карнавалът се е провеждал из улиците на Рио де Жанейро, но тогава е взето решение на Карнавала в Рио де Жанейро да му бъде отделено специално място. Мястото се нарича Самбадром. Интересно е да се спомене, че из Бразилия има няколко подобни съоръжения, но това в Рио е най-голямото. Капацитетът му е за 90000 зрители, а трибуните са разположени от двете страни на действаща (през останалото време на годината) улица. Дължината на отсечката е около 700 метра. Дори да не сте дошли за Карнавала в Рио де Жанейро, местните екскурзоводи ще предложат да ви покажат Самбадрома. Тук дефилират най-успешните самба клубове, в пищни облекла и на огромни цветни платформи. Школите минават една след друга и нямат много време, за да грабнат публиката. Редом с футболът, самбата е изключителна важна за бразилците и победата в Карнавала възнаграждава упорития труд на участниците. От друга страна загубата би била съкрушителна и приета изключително тежко. Точно заради това, самба танцьорите използват всяка секунда, в която са на Карнавала в Рио да спечелят овациите на зрителите.

 

Самбадром отвътре, преди започването на Карнавала в Рио де Жанейро. Снимка Mark Scott Johnson, Flickr

 

Колко струва да отидем на Карнавала в Рио де Жанейро?

Екскурзията до Бразилия не е евтина, тъй като страната се намира буквално „на другия край на света“. Самолетните билети до Южна Америка са скъпи, а по време на Карнавала в Рио де Жанейро, достигат космически цифри. Ако въобще намерите билет до Рио де Жанейро! Както казахме по-горе, хотелите също са пълни, а бразилците използват туристическия поток да спечелят повече пари. Освен на хотелите, цените са повишени на почти всички услуги и забавление в Рио де Жанейро. В пълен контраст с това, цените за Самбадром са евтини. Най-евтините билети през 2010 г. са били около 7 долара, а най-скъпите са стигнали до 300 долара. Разбира се, в дните преди Карнавала в Рио, трудно ще може да откриете билет, а на черно те вървят по няколко хиляди долара за бройката. Освен хубави места, скъпите билети включват и вечеря за притежателите си.

 
Последни думи за Карнавала в Рио де Жанейро

Идната събота, Карнавалът в Рио де Жанейро ще е в централните емисии на повечето телевизии. Ако сте решили да отидете на почивка в Рио де Жанейро (и Бразилия като цяло) това не е най-подходящото време. Градът е потънал в приготовления за Карнавала, а думата „почивка“ няма как да се съчетае с това! Също така, не си заслужава да отидете само и единствено за Карнавала в Рио де Жанейро. Най-добре го съчетайте с други забележителности в Бразилия, а защо не и комбинация с посещение на Аржентина?