176 години от рождението на Апостола

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Вицепрезидентът Маргарита Попова днес ще участва в отбелязването на 176-годишнината от рождението на Васил Левски, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Церемонията с начален час 11.00 часа ще се състои пред бюст-паметника на Апостола в Алеята на възрожденците в Борисовата градина в столицата.

Днес се навършват 176 години от рождението на Васил Левски.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

Има двама братя – Христо и Петърq и две сестри – Ана и Марийка.

Васил Левски е известен още с прозвищата си Дякона, Апостола и се счита за идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Военнослужещи от Националната гвардейска част ще се включат от 11.00 ч. в тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата на Алеята на възрожденците в Борисовата градина в София. Почетен караул от авиобаза Крумово и Представителният духов оркестър от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще участват в ритуала по поднасяне на венци на паметника на Васил Левски в парк „Бунарджика“ в град Пловдив от 10.00 ч.

По повод 176-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски военният духов оркестър и военнослужещи от военно формирование 34 750 на Сухопътните войски, съвместно с 61-ва механизирана бригада, ще участват в тържествена заря (проверка) в град Карлово, а военният духов оркестър и военнослужещи от военно формирование 24 150 – в ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в град Стара Загора.  

България