Цветелина Бориславова купува пристанище

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

„Фиш порт“ обработва 200 000 тона товари годишно Инвестиционното дружество на Цветелина Бориславова CSIF (СИЕСАЙЕФ) планира да купи пристанище в Бургас и хладилна база с мощности за преработка на риба в града. Това става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за поискана от CSIF концентрация. Двете дружества, за чиято покупка Бориславова преговаря, са „Фиш порт“ и „Булджак“. Сделката все още не е финализирана, не е ясна и цената.

„Фиш порт“ управлява пристанище за обществен транспорт – „Фиш порт Бургас“, разположено в североизточната част на Бургаския залив. „Булджак“ пък е собственик на хладилна база и рибопреработвателно предприятие в района на Рибното пристанище в Бургас. Това е посочено на интернет страниците на двете дружества. Според данните в Търговския регистър компаниите са свързани помежду си. Тъй като се очаква покупката им да окаже въздействие върху пазарите в България на пристанищни услуги от морски портове и на хладилно съхранение, купувачът иска от КЗК да извърши оценка на концентрацията, каквато е стандартната процедура. Пред „Капитал Daily“ самата Бориславова посочи, че покупката на тези активи не е ново направление за бизнес дейностите, където нейният фонд CSIF инвестира. „Сделката за „Фиш порт“ и „Булджак“ е свързана с дейността на „Деспред“ (спедиторска компания от портфолйото на CSIF), като целта е купувайки този бизнес, да го развивам, каквато обикновено е целта, когато се купува нов бизнес“, каза още Бориславова. Представители на продавачите не бяха открити за коментар.

Малко печалба, малко загуба

От отчета на „Фиш порт“ за 2012 г. в Търговския регистър се вижда, че компанията е на печалба – 237 хил. лв. (след данъци). Спрямо предходната година, когато е била 363 хил. лв., тя намалява с 34.7%. Дружеството отчита спад и при нетните приходи от продажби за миналата година спрямо 2011 г. с 5.8%. За 2012 г. размерът им е бил 2.210 млн. лв. В годишния му отчет за миналата година пише, че „общото събрание определя състоянието на дружеството като стабилно“. Там е посочено още, че компанията има дългосрочни задължения 488 хил. лв. „по договор за кредит от свързано дружество, който се обслужва редовно и не застрашава финансовата независимост на предприятието“. В отчета се посочва и че „няма предстоящи сделки, които да са от съществено значение за структурата на собствеността … на дружеството“. Според поръчана от акционерите и разработена от мениджърите дългосрочна прогноза за развитието на компанията до 2015 г. очакванията са 10% годишен ръст на приходите.

Другата компания – „Булджак“, има публикуван финансов отчет в Търговския регистър за 2011 г. От него става ясно, че дружеството е на загуба – 200 хил. лв., като се посочва, че това е „относително по-добър резултат от предходната година“. Според същия документ общите задължения на дружеството са около 1.8 пъти по-големи от съществуващите му текущи активи.

Продавачът

От публикуваните документи в Търговския регистър става ясно, че общи акционери в двете дружества са физическите лица Петко Иванов Русинов и Станимир Кънчев Стоянов. Един от акционерите във „Фиш порт“ – Косьо Станиславов Костов, е представител и в съвета на директорите на „Булджак“. Още един от акционерите в собственика на пристанището – Стоян Иванов Момчев, е в директорския борд и на двете компании и е представител на „Фиш порт“.

„Фиш порт“ е собственост на шест физически лица, като от имената им – бащино и фамилно, може да се направи извод за роднинска връзка. В „Булджак“ има и една компания акционер, регистрирана в Панама – „Даруол трейдинг корп“, както и лице от Швеция – Клаес Боберг. И двете дружества са регистрирани на един адрес на управление в Бургас – ул. „Индустриална“ 3.

Старата слава и новият бизнес

„Фиш порт“ всъщност е бившето пристанище на „Океански риболов“, а самият Петко Русинов – дългогодишен генерален директор на фирмата от времето, когато тя беше държавна. Впоследствие Русинов участва в приватизацията на риболовната компания и купи част от активите й, между които и тези на въпросния порт близо до Бургас-запад и хладилните складове там. В момента пристанището е с доста добра инфраструктура, има три корабни места, четири пристанищни крана с товароподемност от 6 и 12 тона, собствена жп мрежа, открити и закрити площадки на кея с обща площ 12 дка. Лицензирано е от Агенция „Митници“ за транзитни товари. Според страницата на дружеството в интернет портът обработва годишно 200 хил. тона товари, основно цитрусови плодове, цветни метали, стомана, течни товари (без нефтени), насипни товари и др.

В сайта на „Булджак“ пък пише, че хладилните складове, с които разполага, са предназначени да обслужват и вътрешния, и международния пазар. Инфраструктурата включва кейова стена и кранове до хладилника с директно товарене и разтоварване, плавателен съд хладилник, рампи за товарене и разтоварване на автомобили и жп вагони, електрокари, товарни асансьори, пътни и жп връзки. Общият капацитет на 14-те хладилни зали е 48 000 куб. м. Рибопреработвателното му предприятие служи за замразяване на черноморска риба. Базата е одобрена от митническите органи за временно съхраняване на вносни стоки и поставянето им под режим „митническо складиране“. Дружеството има собствена микробиологична лаборатория, която е получила сертификат за акредитация в началото на годината.

Място в общия портфейл

Едно от направленията в дейността на купувача CSIF е реализиране на възможни синергии между компании в портфейла на фонда. Такъв явно ще бъде и случаят с двете дружества от Бургас и „Деспред“, която извършва спедиторски, митнически, складови, транспортни и съпътстващи ги услуги за Европа, Азия, бившите съветски републики и България.

В портфейла на фонда има още инвестиции във възобновяеми източници – вятърни паркове и водноелектрически централи, туризъм – инфраструктурата в Пампорово и няколко големи хотела, машиностроене – „Монек Юг“, земеделие – повече от 2 хил. хектара земеделска земя. Цветелина Бориславова е мажоритарен собственик и на Българо-американската кредитна банка.