Механични часовници и всичко за тях!

1
Добави коментар

Днес ще си говорим за един интересен модел механичен часовник. Става въпрос за висш пилотаж и то буквално. За да имаме експертно мнение и точна преценка за нашите часовници, специално програмирани и създадени за пилоти на самолети, ще оставим точно въпросните пилоти да дадат своята оценка. Това ще са трима немски пилоти, шампиони по висш пилотаж. Докато те изпълняват своята сложна акробатична програма ще носят на ръцете си специално създадените за това ревю часовници. Полетите се извършват над планините в Германия. Един от трите часовника, който сякаш се откроява най-много е точно: Zenith Captain Pilot Chronograph.

Пилотите управляват едноместни и бързи самолети. Те изпълняват напълно строга акробатична програма. Тя се състои от 14 акробатични фигури, с обща продължителност от около пет минути. Ако броим излитането и кацането, тези часовници са подложени на стрес тест около 25 минути. Защо ли? Те срещат G-сили, които са доста силни, варират от 7 до -4. За сравнение един нормален пътнически самолет среща сили от рода на 2 gs. Натоварването при тези самолети е значително по-голямо, заради програмата, при която рязко се сменя атмосферното налягане и разбира се, заради бързата скорост. Оттам вече това се отразява и на механичните часовници.

За да направим успешно теста, ние измерваме скоростта на работа и поведението на часовниците, преди и след полета. В общата оценка на моделите е включена разбира се и преценката на самите пилоти. По-специално пилотите отчитат четливостта на часовниците при различното осветление и условия. Също така удобството надеждността и комфорта по време на носенето му.

Интересен факт е, че според всички показатели, часовникът който спечели тестовете е именно Zenith Captain Pilot Chronograph. Всички пилоти единодушно решиха, че това е най-добрият часовник, който могат да използват по време на полетите си. Лек и приятен за носене, но същевременно здрав и комфортен. Това обаче далеч не е изненада за някои хора, които се интересуват от механични часовници.  Ако разгледаме внимателно историята на компания Zenith ние ще открием, че доста години назад в миналото едни от първите часовници за пилоти са произведени от точно същата компания. На това му се вика традиция. Още през далечната 1960г. по искане на Военно-въздушните сили на Италия, от Зенит създават пилотски часовник, наречен Cairelli. Въпреки че моделът от статията, а именно Captain Pilot Chronograph е далеч по-нов и модерен, също така имащ много преимущества, той си прилича доста с този часовник от 1960г. Двата модела обаче имат една съществена разлика: договореността между различните пилоти и тяхното общо правило, а именно: Малкият циферблат, който показва изминалите минути е разположен в 3 часа, а другият секундомер е на 9 часа.

Часовник от подобен калибър се различава и с множество уникални функции. Така например този модел може да изчислява разстояния с помощта на скоростта на звука. С него ние определихме, за щастие след края на полета, че е имало гръмотевична буря само на 7 километра от мястото за изпълнение на акробатичната програма. Освен това времевото разстояние между светкавицата и този гръм е точно 21 секунди.

Ако искате да четете и други по-интересни статии за часовници и не само, то може да разгледате нашият блог за часовници. Статиите са изцяло авторски или превеждани от чуждестранни източници.