Яйца по панагюрски

16
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Яйцата са ценна храна още от далечни времена, когато хората се препитавали с ловуване и за първи път опитомили птиците. В египетска пирамида, построена през 1420 г. преди новата ера, учени забелязват рисунки на мъж с подноси с щраусови яйца и яйца на пеликан. В Древен Рим пък яйцата са консервирани по различни начини и често храненето започва с именно ястия, приготвени с тях. Римляните чупели черупките в чиниите си, за да „изгонят“ злите духове, криещи се в яйцата. В Средновековието е било забранено да се консумират яйца по време на пости заради високата им хранителна стойност. За храна най-често се използват кокоши, патешки и гъши яйца. Употребяват се и щраусови и пуешки яйца.

Необходими продукти: 6 яйца 100 г сирене 200 г кисело мляко 2 с.л. оцет 5 г червен пипер 20 мл олио 40 гр масло 2 скилидки чесън

Начин на приготвяне: В тенджера, пълна до половината с вода слагаме 2 с.л. оцет. Като заври водата, я дърпаме от огъня и счупваме от ниско яйцата, като внимаваме да не се разпилеят и препокрият. Връщаме обратно на огъня и след около 5 мин. яйцата са готови. Изваждаме ги с решетеста лъжица и слагаме върху разбитото кисело мляко със счукания чесън, натрошаваме сирене. Запържваме маслото, след което прибавяме червения пипер и поливаме отгоре яйцата.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It