Линолова киселина

12
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Линоловата киселина представлява полиненаситена омега-6 мастна киселина, която е от изключителна важност за защитните функции на кожата.

Тя е използвана в биосинтеза на някои простагландини и арахидонова киселина. Линоловата киселина е открита съвсем случайно през 1978 година от Майкъл Париза в университета на Уисконсин.

Линоловата киселина се намира в липидите на клетъчни мембрани. Тази киселина съставя 5-6% от общата енергийна стойност на майчината кърма и е жизнено важна за правилното развитие и растежа на кърмачетата.

Ползи от линолова киселина

В практиката линолова киселина се използва предимно за лечение и профилактика на дерматологични проблеми като напукана и суха кожа.

Възможно е да се осъществява съпътстваща терапия с линолова киселина при кортикоидно лечение на различните видове дерматози. Тя подпомага кожната регенерация, овлажнява кожата и помага при сърбежи и възпаления.

Доказани са защитните свойства на линоловата киселина при ултравиолетово и рентгеново облъчване. Това я прави изключително важен фактор в борбата и превенцията на рак на кожата.

Редица са проучванията, които сочат по-високата необходимост на диабетиците от линолова киселина. Тя намалява редица усложнения, които тази коварна болест може да причини.

Линоловата киселина под формата на добавки е идеална за спортисти и трениращи, които искат да натрупат повече мускулна маса и да свалят излишното тегло. Именно тази киселина им помага да постигнат желаните резултати по-лесно и бързо.

Линоловата киселина предпазва малките мастни клетки от уголемяване. Тя блокира мастния растеж и значително увеличава скоростта на изгаряне на мазнините.

Киселината действа в две насоки – потиска отлагането на нови количества мазнини в мастните клетки и активира процесите за изгарянето на натрупаните такива.

Линоловата киселина поддържа здравословен клетъчен растеж в белите дробове, стомаха, кожата, гърдите и дебелото черво; поддържа здравето на съдовата система и сърцето; поддържа здравословни нива на кръвното налягане; поддържа нивата на кръвната захар и здравето на костите.

Линоловата киселина се грижи за здрава и нормално функционираща имунна система.

Източници на линолова киселина

Основно линолова киселина се среща в някои масла, но хората могат да си я набавят предимно от телешко и говеждо месо, сирене, краве мляко и млечни продукти от преживни животни.

Линоловата киселина може да се набави и от слънчогледовото олио, конопеното масло, маслото от гроздово семе и др. Линоловата киселина се среща и под формата на добавки, като цената ѝ е около 50 лв.

Дефицит на линолова киселина

Дефицитът на линоловата киселина се проявява със симптоми като суха коса и косопад, трудно зарастване на раните.

Продължителната липса на киселината може да наруши защитните функции на кожата и по този начин да засили склонността към екземи, възпаления, сърбежи и различни други кожни проблеми.

Същевременно може да се потисне производството на еритроцити и съзряването на еритроцитите. Не е изключено да настъпят нарушения във функциите на хипофизната жлеза, която от своя страна контролира функциите и растежа на надбъбречната и щитовидните жлези.

Вреди от линолова киселина

През годините проучвания на свойствата на линоловата киселина е имало редица спорове. Един от най-пиперливите въпроси е как тя ще се елиминира от човешкия организъм, защото се смята, че в нея има изомер, който не е типичен за тялото. Все още това е обект на проучвания.