Как се отървах от болките в кръста – част 1 | СИЛЕН

1
Добави коментар
silenbg
silenbg

Здравейте! Надявам се няма да ви отегча с тази статия, тъй като преди да стигна до темата в заглавието, трябва да кажа няколко думи за мускулните дисбаланси.

Те са област, от която се интересувам вече над 4 месеца. Няма човек, който да не притежава мускулни дисбаланси. И тук не говоря за естетическа непропорционалност(единият бицепс е по-голям от другия), а за нещо много по-важно(знаете, че визията е много назад в листа ми с приоритети). Става дума за това, че ежедневните ни дейности, както и спортовете, които практикуваме, оставят своя отпечатък върху мускулатурата. Понякога той е едва забележим, но вече съм се уверил, че в голям процент от случаите оказва пряко влияние върху здравето.

Как се получават дисбалансите? Два кратки примера. Човек, работещ на бюро – работи ежедневно с клавиатура, химикал, телефон, стои седнал, приведен. Автоматично хиперактивни стават бицепсите, предното рамо, гърдите, трапецовидните мускули, мускулите на врата. „По-лениви“ остават мускулите на гърба и корема. И, след няколко години(а защо не и по-малко) започват проблемите – главата се изтегля напред, рамената се свличат, горната част на гърба се заобля. От всичко това се влошава стойката, а болките не закъсняват. Огледайте се около вас – колко хора са със схванат врат, болни рамена и прочие? Втори пример(нека отидем малко по-далеч) – този човек е любител на спорта – 3 пъти седмично ходи да тича, а след това прави лицеви опори, клякания и коремни преси. И, парадоксално, ситуацията се влошава! Рамената още го болят, врата му е скован, стойката му става още по-лоша, а започват и проблеми с кръста… 

Разбирате ли накъде бия и къде е грешката на този наш герой? Тренирайки, в желанието да направи нещо добро за себе си(идеята му е чудесна!), той си прави лоша услуга. Защото не прави правилните упражнения! Продължава да активира и без това хиперактивните и пренатегнати(скъсени) мускули – предното рамо, бицепсите, гърдите; с коремните преси вероятно скъсява и бедрените сгъвачи, което излага кръста му на риск. 

Мускулните дисбаланси създават голям риск от болки и контузии, тъй като лишават тялото от необходимата му структурна цялост – мускулите да са на правилните места, а ставите – в положението, в което трябва да бъдат.

И накрая стигаме до мен и моите проучвания. От 4 месеца се интересувам от тази тема. Скоро получих и една страхотна книга, която бях поръчал – Muscles – Testing and Function с главен автор F.P.Kendall. Освен това(не всичко е книги и статии) приложих методи, за корекция на мускулните дисбаланси по себе си и получих чудесен резултат – отървах се от болките в кръста, които дълги години са ми били спорадичен спътник в тренировките и ежедневието. Утре ще публикувам втора част на материала, ако виждате смисъл в изложеното дотук, не я пропускайте 😉

Ако това, което правя в СИЛЕН ви харесва, ще се радвам да го споделите с приятелите си в социалките. Можете да използвате бутончетата точно под статията.

Поздрави и успех!