3 храни, които да включите в менюто си (част IV)

12
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Храните, които съм подбрал този път, са ечемик, риба треска и бадеми. Те често биват пренебрегвани заради по-популярни алтернативи, но аз смея да обявя това за несправедливо. Разберете защо, както и как да ги включите в храненето си!

Практичният подход е да използваме ечемика като алтернатива на житото и овеса, различните видове треска – като алтернатива на местните риби и туната, а бадемите да редуваме с останалите качествени ядки. Можете да въртите храните няколко пъти седмично или да изберете по-удобния вариант – по седмици. 

Ечемик

Защо беше полезен? 

Това е житна култура с характерен вкус, добро съдържание на белтък, умерено съдържание на въглехидрати и нисък гликемичен индекс. Съдържа доста фибри, 1/5 до 1/4 от целия въглехидратен състав. Богат е на витамините В1, В2, B3, В6 и В9. Съдържа минералите фосфор, магнезий, цинк и желязо. Засища изключително добре.

Най-често от ечемика произвеждат грис. Уви, при него витамините и минералите са почти никакви. Предпочитайте оригинала!

Какво съдържаше?

Няколко идеи как да го включите в менюто си:

варен на каша;
в мюсли;
в целозърнести и пълнозърнести домашно приготвени хлебни изделия.

Някои добри рецепти:

Видеорецепти:

Риба треска

Защо беше полезна? 

Когато говорим за треска, разбираме група риби като: същинските трески, тресковия хек, мерлузния хек. Тук богатствата, които ни предлагат, са: качествено рибно месо с високо съдържание на протеин и ниско на мазнини, рибен хайвер и, разбира се – дроб от треска. 

Месото има в състава си средно 17-19% качествен протеин и 0,5-5% наситени мазнини. Хайверът и дробовете на същинските трески са витаминни бомби. 

Какво съдържаше?

Няколко идеи как да я включите в менюто си:

скарата е най-вкусният, но и най-миризлив начин да приготвите постна риба;
филе на сандвичи – ако си купите готово филе;
печенето във фолио е шампион по удобство.

Някои добри рецепти:

Видеорецепта:

Бадеми

Защо бяха полезни? 

Бадемите не отстъпват по нищо на лешниците, орехите и кашуто. Богати са на витамините: В1, В2,  В9, изключително на витамин Е (240% над дневна норма). При минералите доминират: калций, желязо, магнезий и цинк. Добър източник са на фибри.

Най-голямото богатство тук е мазнината на бадемите. Тя съдържа 86% ненаситени мастни киселини (65% мононенаситени : 21% полиненаситени) и едва 14% наситени мастни киселини. Хората с жлъчни и чернодробни проблеми могат да извлекат здравословни ползи от включване на бадемово олио или бадеми в храненето си. 

Какво съдържаха?

Няколко идеи как да ги включите в менюто си:

в мюсли;
в салата, вместо мазнина;
натурално, като сурова бърза закуска за попълване на дневното меню с качествени калории;
в пълнеж на сухи меса за ВМ-НВД фенове;
в зеленчукови джобове;
в супа?! (сериозно, вижте по-долу).

Някои добри рецепти:

Видеорецепта:

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.