10-те най-популярни места в София

6
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

София е столица на България и най-големият град у нас, които носи името на късноантичната катедрала на града „Света София“. При преброяването през 2011 г. населението й е 1 291 591 души, което представлява 16,4% от населението на България. Градът е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в него е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. В София се намират Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучен и други музеи. София е 13-ят по големина град в Европейския съюз. Ето 10-те най-популярни места в София.

1. Площадът пред „Св. Александър Невски“
Едва ли има по-добре познато място. Храм-паметникът „Александър Невски“, кръстен на великия руски светец като акт на благодарност към руските войници, участвали в борбата за Освобождението от османско иго, е най-често срещаната забележителност на туристическите картички, които чуждестранните посетители си вземат за спомен от милата ни татковина.

2. Борисовата градина
Или както е известна още „Паркът на свободата“. Най-големият по площ парк в София е любимо място за отдих в забързания град. Той е интересен и за орнитолозите – на територията на парка се срещат 30 вида птици – рядко срещано разнообразие за градски район.

3. НДК
Този емблематичен за София бял монумент, увенчан с голямото колело над централния вход, наподобяващо око на циклоп, е построен през 1981 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. В интерес на истината прочутото колело е дело на великия Георги Чапкънов и представлява слънце, напомнящо на таваните на къщите от Възрожденската епоха.

4. Орлов мост
Едно сакрално място за българската демокрация напоследък. До 1945 г. Орлов мост е бил нещо като тържественият вход на София. Тук е свършвала столицата, а след моста се е проточвал само „Самоковският път“ (сегашното „Цариградско шосе“).

5. Църквата „Св. Неделя“
На старите картички ще я срещнете още като „Катедралата „Св. Крал““, с няколко по-високи кули вместо сегашните куполи. Това наименование се дължи на факта, че в нея се съхраняват мощите на сръбския крал Стефан Урош II Милутин. В историческата памет тя остава с ужасния атентат от 1925 г., след който църквата е реставрирана и обновена, за да добие сегашния си вид.

6. Античната Сердика
Стените, останали от римския град Улпия Сердика, кръстена така на император Марк Улпий Траян, владетелят, при когото Римската империя достигнала най-големия си разцвет, припомнят за славните дни на София. Император Константин Велики дори е имал намерение да премести столицата на империята тук. В крайна сметка днешната българска столица губи пред другия кандидат – Константинопол.

7. Централна гара
Най-голямата железопътна гара в България още през 1888 г. се превръща в събирателно място за пристигащите в новата българска столица граждани. По онова време Гарата се е намирала на северния край на София, която е имала скромното население от 30 хиляди души.

8. Лъвов мост
Един от най-старите символи на София. Мостът съществува още по време на османското иго, когато е украсен с няколко цветни линии и поради това бил известен на жителите на града като „Шарения мост“. Лъвовете се появяват през 1889 г., когато мостът е преобразен и доукрепен.

9. Княжеската градина
Едно малко познато като име място, но вероятно посетено от почти всеки жител или гост на столицата. Става дума за онази градинка между Орлов мост и бул. „Васил Левски“, над която гордо стърчи Паметника на съветската армия – каменен туч, за който е спорно дали изобразява съветски войници или комиксови супергерои. В южната й част се намираше зоологическата градина, преди да бъде преместена на днешното си място през 1981 г. Аристократичното име на парка не е случайно – преди абдикацията си цар Фердинанд е планувал да издигне дворец на това място – по-красив и величествен от този на жълтите павета.

10. Градинката пред Народния театър
Театърът и градинката с бликащите фонтани пред него винаги са били един от символите на столицата. Те присъстват на болшинството картички от началото на 20 век като олицетворение на аристократическия облик на столицата – като бляскав дворец, открояващ се зад дворцовата градинка с фонтаните.

Коментари

коментар(а)

Подобни: София