Как да релаксираме ефективно

9
Добави коментар
astigaa
astigaa

Как да релаксираме ефективно

Алгоритъм за възстановяване на физическия и душевен баланс

Няма спор – съвременният човек живее на забързани обороти, в стресова обстановка, често недоспива и много работи. В тези условия организмът трябва някакси да издържи. Затова е добре да се научим да релаксираме правилно и ефективно, давайки възможност на организма да възстанови силите си в рамките на 20-30 минути.
За да се научим ефективно да разпускаме, е нужно да правим някои упражнения редовно и да се запасим с търпение.

1. Отделете време за разтоварване
Тъй като често във връзка с всякакви нови начинания, основният ни аргумент “против” е липсата на време, най-важното условие е да го направите. Отделете 20-30 минути, които са посветени само на вас и не се разсейвайте. Това време не бива да се съкращава, дори и да ви се струва много или да бързате.

2. Умствено фокусиране
Да кажем, че сте преминали препятствие едно и сте намерили нужното време, заели сте удобна поза (за начало е най-добре лежаща) и сте готова да преминете към следващата стъпка. Съсредоточете се върху каквато и да е картина: например вие на плажа или просто някакъв предмет – може и ваза. Задръжте вниманието си върху образа за 3 минути. Знайте, че в главата ви ще се въртят и други мисли. Не се опитвайте да се отървете от тях – просто им дайте възможност да преминават, без да се задържат. Това упражнение е необходимо, за да накарате мозъка да премине от работен режим към режим на спокойствие.

3. Дълбоко дишане
След като сте успокоили мозъка, а мислите минават спокойно, без да се задържат и да ви разсейват, се заемаме с дишане. Дълбокото дишане не само помага на организма да се отпусне, но и способства за насищане с кислород. В състояние на стрес, ние започваме да дишаме бързо и повърхностно, което води до дефицит на кислород в организма.
Дълбокото дишане представлява вдишване в рамките на 5 секунди, като са включени не само гръдните мускули, но и тези на стомаха. Ако при вдишване при вас се включват само гръдните мускули, то не работят целите дробове, а само горната част.
За…