Предварителен договор за покупко-продажба на имот

1
Добави коментар
Georgieva34
Georgieva34

Предварителен договор за покупко-продажба на имот наричаме споразумение, в което две страни се уговарят да сключат окончателен договор. Изминали сте цялата процедура по търсене, избиране и осигуряване на финансиране за покупка на собствен имот. Време е да се пристъпи към фактическото придобиване на вашето жилище. Причините за подписване на предварителен договор може да са:

уговорките между продавач и купувач за цената или други параметри по сделката да бъдат регистрирани в писмен вид;
някоя от страните има нужда от още време, за да финализира сделката;
трябва да се подготвят необходимите документи за финализиране на сделката или има някакви проблеми, които трябва да се решат.

Защо да използваме предварителен договор за покупко-продажба на имот?

Сключването на такъв договор косвено ви дава сигурност, че няма да бъдете измамени. Предварително се подсигурявате, че договореното реално ще се случи, без значение дали другата страна ще се откаже. Така няма да има пропуснати ползи и възможности, за когото и да е.

Плаща ли се нещо при сключването на предварителен договор за недвижим имот?

Обикновено, при подписването на предварителен договор, купувачът заплаща на продавача задатък, така нареченото „капаро“, чиято стойност е обект на договаряне между двете страни. В голяма част от случаите страната, която ще купува имот заплаща около 10% от стойността му. Останалата част се заплаща при завършването на покупко-продажбата. Разбира се, тогава се плащат и нотариални и държавни такси.

Как се прави предварителния договор и как се извършва сделката в последствие?

Предварителните договори се използват главно за недвижими имоти и за вещните права свързани с тях – право на строеж, ползване и т.н. Добре е да се посъветвате с компетентен агент на недвижими имоти за изготвянето на въпросния договор, обсъждайки внимателно съдържанието му. В негово присъствие го и подписвате.

Сключването на сделката става в срока, който е записан в договора, като разплащането между страните и финализирането й става пред нотариус. Ако това не се случи, всяка една от страните има право да подаде иск за сключване на окончателния договор. Исковата молба се внася в съда, който отговаря на местоположението на имота, обект на договора. Тя се вписва в агенцията по вписванията и всеки, който има интерес от този имот е уведомен, че относно него се води съдебен спор. Решението на съда за обявяване на предварителния договор за окончателен има сила на документ за собственост. Когато това решение влезе в сила също трябва да бъде вписано в агенция по вписванията.

Сключването на предварителен договор е много сериозна стъпка, от която връщане назад няма. Подписвайте ги само, ако сте сигурни, че ще можете да изпълните своите задължения. Ако не успеете да го направите, ще изгубите време и пари за съдебни такси.

Сиана Имоти Русе, като една от най-успешните агенции за имоти Русе, ще ви предложи професионално изготвен предварителен договор за покупко-продажба на имот, на който и двете страни могат да се доверят напълно и да бъдат спокойни за парите и имота си до финализиране на сделката .