Билки и всичко свързано с билки

1
133
Добави коментар

Смокините са плодът на фикусовото дърво, което е част от семейство моркови (Moraceae). Смокините имат уникален, сладък вкус, мека и дъгообразна текстура и са покрити с леко хрупкави, годни за консумация семена. Пресните смокини са деликатни и нетрайни, така че често се налага да се изсушават, за да се запазят. Изсушаването ги превръща в сладък и питателен сушен плод, който може да се ползва през цялата година. Има множество различни сортове смокини, всеки от които се различава значително по цвят и текстура. Тяхната естествена сладост е позволявала преди векове, когато е нямало рафинирани захари, да се използват като подсладител.

Едно от най-старите дървета в света, историята на  смокинята може да бъде проследена назад към най-ранните исторически документи, включително и Библията. Смокините са пренесени от Близкия изток и Средиземноморието и са били удостоени с толкова голямо внимание от гърците, че е имало закони за забрана на износа им.

Смокините са с високо съдържание на естествени захари, минерали и разтворими фибри. Също така са богати на минерали, включително калий, калций, магнезий, желязо и мед и са добър източник на антиоксидантните витамини А, Е и К.

Смокините често се препоръчват за тонизиране на  червата и действат като естествено слабително, поради високото си съдържание на фибри. Много от нас консумират твърде много натрий (сол), особено с преработените храни. Високият прием на натрий може да доведе до недостиг на калий и този дисбаланс между двата минерала може да доведе до хипертония (високо кръвно налягане). Една диета, богата на плодове и зеленчуци – включително пресни смокини, естествено повишава нивата на калий и се препоръчва за понижаване на кръвното налягане. Такава е например 90 дневната диета.

Богати на фибри, смокините могат да бъдат полезна храна за хората с наднормено тегло защото осигуряват чувство за ситост и по този начин намалява глада и апетита. Смокините също така съдържат пробиотици, които спомагат за поддържането на съществуващите добри бактерии в червата, подобрявайки храносмилателната процес.

Смокините са добър източник на от калций, минерал, който участва в костната плътност. Тяхното високо съдържание на калий може да противодейства отделянето на калций от урината, причинено от високият прием на сол. Това на свой ред помага да се запази калций в костите и намалява риска от остеопороза.

Смокините са уникално полезни за хората. Нека разгледаме някой от най големите им предимства.

Смокините предпазват от запек. Високото съдържание на фибри подпомага правилното функциониране на червата и предотвратява симптомите на запек. Освен това смокините помагат и при диария.

Отслабване със смокини. Смокините засищат много и се препоръчват за хора с наднормено тегло, Не трябва да се комбинират обаче с мляко или други високо калорични храни.

Смокините намаляват холестерола. Това е благодарение на съдържащият се в тях пектин. Пектинът спомага за придвижване на холестерола към отделителната система и действа изключително стимулиращо на червата.

Смокините предотвратяват сърдечни заболявания благодарение на съдържанието на фенол, омега 3 и омега 6 киселини. Листата на смокините съдържат вещества с инхибиторен ефект върху триглициридите, като по този начин намаляват общият им брой.

Смокините помагат в борбата с рака на дебелото черво. Наличието на фибри стимулира елиминирането на свободните радикали, особено в дебелото черво.

Смокините подпомагат предотвратяването на рак на гърдата. Съдържанието на фибри в смокините спомага за това. След менопаузата хормоналният баланс при жените често е нарушен. Системите на тялото са толкова свързани че тези хормони засягат имунната система, което от своя страна пречи на антиоксидантите да се справят със свободните радикали. Свободните радикали са основни причини за появата на рак. Смокините помагат на тялото да се справя с това благодарение на високото съдържание на фибри.

Смокините помагат при диабет. Смокините са богати на калий, който помага да се регулира количеството захар абсорбирано от тялото след хранене. Големите количества калий може да са гаранция че колебанията на кръвната захар ще са по-редки.

Смокините могат да предотвратят или да облекчат симптомите на хипертонията. В забързаното си ежедневие повечето от нас не обръщат внимание на огромните количества натрий (под формата на готварска сол) които приемат. Високото съдържание на натрий води до хипертония. От друга страна смокините, които са известни с високото си съдържание на калий могат да са една добра защита срещу хипертонията.

Смокините лекуват бронхит. Това коварно заболяване на белите дробове, може да бъде повлияно положително от чай от смокинови листа. В листата се съдържат естествени химикали които действат благоприятно на бронхите. Чаят може да се използва и при астма.

Смокините помагат при венерически заболявания. Сред особено разпространен лек в Индия, е смокините да се прилагат вътрешно или външно.

Смокините и сексуалната мощ. Векове на ред смокините са били препоръчвани при сексуални смущения. Смята се че подобряват издръжливостта и плодородието. Научно няма достатъчно потвърждения, но вероятно това се дължи на голямото наличие на витамини и минерали.

Смокините помагат за здрави кости. Те са богати на калций, който е един от най важните компоненти за укрепване на костите и намаляване риска от остеопороза. Също така съдържат фосфор който помага за израстването на костите при счупвания и различни увреждания.

Смокините превентстват загуба на калций. Както споменахме по-горе, хората които хапват повече сол, губят много калций чрез урината. Когато помагат за намаляване на отделяният калций чрез урината, смокините намалят и нивата на пикочна киселина и други вредни токсини.

Смокините предодвратяват макулната дегенерация. Макулната дегенерация е заболяване на ретината водещо до загуба на централно зрение. Тя настъпва след 60 годишна възраст когато е увредена макулата. Част от ретината отговаряща за централното зрение. Доказано е че смокинята помага за овладяване на тези симптоми.

Смокините помагат при възпалено гърло. Благодарение на високото съдържание на лепкави вещества, те помагат за успокояване на възпаленото гърло.

Смокините са полезни и при много други състояния. Те успокояват магарешката кашлица и симптомите на астма. Ефективни са при лошо храносмилане и болки в стомаха. Помагат за овладяване на високата температура, цирей, абцеси и лекуват черният дроб. Помагат да се регулира киселинността в организма. Богати на флавоноиди и полифеноли, те са своеобразни антиоксиданти предотвратяващи уврежданията от свободните радикали. Имат успокояващо и слабително действие. Имат ниски нива на захар и мазнини.

Смокините са сладки и меки, а пастата им често се използва за заместител на захарта. Намира приложение в приготвянето на пити, козунаци, сладкиши, конфитюри и печива.

И все пак : Изяждането на твърде много смокини наведнъж може да причини диария. Сушените смокини са с високо съдържание на захар и могат да увредят вашите зъби. Има хора които развиват алергия към смокини, ако вие сте от тях е противопоказно да ги ядете.  Винаги се консултирайте с вашият лекар когато се чувствате нетипично след прием на смокини или каквато и да е храна. 

Хранителна стойност на 100 гр.смокини 74 калории 19 грама въглехидрати 0,7 грама протеин 0.3 грама мазнини 3 грама фибри 232 милиграма калий (7% от необходимата дневна доза) 0.1 милиграма манган (6% от необходимата дневна доза) 4,7 микрограма витамин К (6% от необходимата дневна доза) 0,1 милиграма витамин В6 (6% от необходимата дневна доза) 17 милиграма магнезий (4% от необходимата дневна доза) 35 милиграма калций (4% от необходимата дневна доза) 0,1 милиграма тиамин (4% от необходимата дневна доза) 142 IU витамин А (3% от необходимата дневна доза) 2 милиграма витамин С (3% от необходимзта дневна доза)

Още факти за смокините.

Преди Христа Смокинята е свещена във всички страни от Югозападна Азия, в Египет, Гърция и Италия. Смокинята е най-споменаваният плод в Библията и за смокините се говори  във вавилонски книги около 2000 г. пр.н.е. Казано е, че една смокиня е осигурила първото облекло, както е отбелязано в Библията

Гърция Като символ на честта, смокините се използват за тренировъчна храна от ранните олимпийски спортисти, и от клоните на смокините се изработват лаврите на победителите като и първите олимпийски медали. В древна Гърция мъжете носели черни смокини около врата си, докато жените носели бели смокини по време на церемония по пречистване. Легендата разказва, че гръцката богиня Деметра първо е разкрила на смъртните плодовете на есента, които те наричат ​​“смокини“. Древният град Атика е известен със своите смокини и скоро те стават необходимост за своите граждани, богати или бедни. Солон, владетелят на Атика (639-559 г. пр.н.е.), обявява за  незаконно да изнася смокини от Гърция, като ги прави достъпни единствено за своите граждани. Смокините се ползвали с такова уважение, че са създадени закони, забраняващи износа на най-качествените от тях. Sycophant произлиза от гръцка дума, която означава човек, който информира срещу друг за износ на смокини или за кражба на плодовете на светите смокинови дървета. Още, думата означава човек, който се опитва да спечели благоволение с ласкателство. Всеки жител на Атина, включително и Платон, бил филосикос, преведено буквално това е приятел на смокинята. Митридат, гръцкият цар на Понтус, настоял лекарите да използват смокините и в медицината както и да накарат гражданите да консумират смокини ежедневно.

Римската империя Смокините били уважавани в древния Рим и били смятани за свещени, а според мита двамата основатели на Рим, Ромул и Рем, са си почивали под смокинови дървета. Римляните разглеждат Бакхус като бог, който е представил смокинята на човечеството. Това правело дървото свещено и всички образи на бога често били короновани със смокинови листа. Първите смокини за сезона са били предложени на Бакхус, а на фестивалите в негова чест, благочестивите жени носели гирлянди от сушени смокини. Плиний, римският писател (52-113 г.) казва: „Смокините са възстановителни. Те повишават силата на младите хора, предразполагат възрастните хора към по-добро здраве и ги правят да изглеждат по-млади и с по-малко бръчки. „

Близкият изток и Азия Персийският крал Ксеркс, след поражението му от гърците в Саламис през 480 г. пр.н.е., е носил смокини от Атика, с които се е подслаждал след всяко хранене, за да не забравя, че той не притежава земята, където този плод е раснал. Казано е, че пророк Мохамед веднъж възкликнал: „Ако искам плод, донесен до Рая, това със сигурност ще бъде смокинята“. Смокините се споменават в Илиада на Омир, както и в Одисеята; от Аристофан, Херодот и Катон; а смокинята е била любимият плод на Клеопатра.

Европа и други страни През 812 година Карл Велики се опитвал да отглежда смокинята в Холандия, но не успява, защото плодовете не са могли да се адаптират към студеното време. Капитан Блъй е свързван със засаждането на първата смокиня в Тасмания през 1792 година.

В Калифорния САЩ Историята на смокините в Калифорния е сравнително кратка в сравнение с историята на смокините по целия свят. Смокинята вероятно е един от първите плодове, които се изсушават и съхраняват от човека. Производството на сушени плодове в Калифорния е средно 14000 тона. Всички сушени смокини, събрани в САЩ, се отглеждат в централната част на Калифорния

.. и още за смокинята :

Смокинята е символ на изобилие, плодородие и сладост. В продължение на много години смокинята се е използвала като заместител на кафето. Плодът съдържа протеолитичен ензим, който се счита за полезен за храносмилането и се използва от фармацевтичната индустрия. Поради високата си алкалност се счита, че е от полза за лицата, желаещи да откажат тютюнопушенето. Смокините съдържат естествен овлажнител – химикал, който увеличава свежестта и влажността на печените продукти. Химикалът, намиращ се в смокините, Psoralen, се използва от хиляди години за лечение на пигментацията на кожата. Psoralen, който се среща естествено в смокините, някои други растения и гъбите, е кожен сенсибилизатор, който помага да придобием по хубав тен излагайки се на слънце. Смокините осигуряват повече фибри, отколкото всеки друг обикновен плод или зеленчук. Фибрите на смокините са както разтворими, така и неразтворими. И двата вида са важни за доброто здраве. Смокините съдържат хранителни вещества, които са особено важни за днешния динамичен начин на живот. Една четвърт чаена чаша сушени смокини осигурява 5 грама фибри – 20% от препоръчителната дневна доза. Тази порция също така добавя 6% желязо, 6% калций и 7% от дневната стойност на нужният калий. Освен това не съдържат нямат мазнини, натрий и холестерол. Последни проучвания показват, че смокините съдържат и високо количество от полифеноловите антиоксиданти. Въпреки че се смята за плод, смокинята всъщност е цвете, което е обърнато в себе си. Смокините се събират в края на лятото и началото на есента, но тъй като технологично вече е възможно да бъдат изсушени и удобно опаковани, те са на разположение през цялата година. Те са популярни допълнения към широк асортимент от печени стоки, както и част от традиционните празници навсякъде по света.

California Figs  https://www.californiafigs.com Интересни факти за смокините Смокиня – Уикипедия Смокини – Готвач Бг Кои са полезните качества на смокините? 13 любопитни факта за смокините