Важни законодателни проблеми

1
80
Добави коментар

Опит да се заобиколят посочените важни законодателни проблеми, или поне да се отложи тяхното решаване за един по-късен период е например поземления закон в СССР от 28 февруари 1990 г. Това беше първият и най-плах опит за промяна в аграрното законодателство в страните от Централна и Източна Европа, който нямаше за цел промяна в структурата на поземлената собственост, а само в структурата на дейностите – колективна и индивидуална. На пръв поглед промяна, близка по форма на тази, съдържаща се в характеристиките на системата за самозадоволяване на населението в България с продоволствени продукти. Но тук идеята за деколективизация на земеделското производство е далеч по-ясно и категорично откроена. Поставена обаче на повърхността на поземлените отношения и откъсната от собствеността, тя беше силно уязвима, подложена на деформации и породи повече трудности, отколкото стопански и социални резултати.

Новини от страната и чужбина

Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC
Георги Харизанов: „Визия за България” означава бърз фалит, международна изолация и сваляне на БСП с камъни
Защо новините на Нова тв са срам за журналистиката

Аграрното законодателство в СССР в значителна степен беше сведено само до индивидуалната земеделска дейност, без да реши целия пакет на поземлените отношения – поземлена собственост, рента, аренда, цена на земята, пазар на земята и т.н. Създадените на негова основа индивидуални земеделски стопанства са крайно ограничени за мащабите на СССР и се съсредоточават предимно в прибалтийските републики. По-късно и след придобитата  политическа  независимост  в  тези  страни то претърпя съществени промени.

През 1991 г. на основата на аграрното законодателство и реорганизацията на колхо зите и совхозите започна процес на преструктуриране на поземлената собственост и  на стопанските  форми на нейната организация.* Това позволи появата на различни съвместни предприятия, акционерни и  кооперативни,  частни  земеделски стопанства, а така също и на редица индивидуални форми на стопанисване . Към 1 юли 1993 г. в Русия има повече от 258 хиляди стопанства, с повече от 100 млн. дка земеделски земи. Стопанствата от фермерски тип обаче притежават едва 4.7%  от общата площ  на земите и са специализирани в  зеленчукопроизводството  и  някои  други рентабилни подотрасли на растениевъдството. Повечето от тези стопанства обаче са малки по размер, без  достатъчно  машини  и инвентар. Това се отнася особено за фермите , създадени след либерализацията на цените , през 1992 г. На тях не им достигат инвестиции, а изоставането на ръста  на  цените  на  земеделските продукти в сравнение с промишлените е значителен.

Мнението на специалистите аграрници е, че ефективното функциониране на земеделските стопанства на този етап е  невъзможно без коопериране. Трудностите идват от ограничените възможности за инвестиране, обслужване и  поддръжка  на  оборудването,  реализацията на продукцията . Най-приемливият модел за преструктуриране на земеделието в Русия очевидно се очертава този, който позволява комбинирането на частното, индивидуалното и помощното с едрото корпоративно земеделие. Без  съмнение  това  се  дължи  на недостатъчната радикалност на поземленото законодателство, на незначителните количества земи, предоставени  за  частно  и индивидуално стопанисване, и нерешените законодателно проблеми на поземления данък , арендата, пазара на земи, собствеността и на целия комплекс поземлени отношения. Същественото в  годините  1990-1994  г. е, че преструктурирането на земеделието в Русия  е  все  още  насочено към формите на стопанисване, докато  преструктурирането  на поземлената собственост е символично.

Процесите на преструктуриране обаче в прибалтийските републики получават значително ускорение особено  след  разпадането  на  СССР.  То произтича преди всичко от възприетия модел на реформиране и преструктуриране на земеделието . Това особено ярко се  откроява  в Литва .* Там в основата на поземлената реформа заляга принципът връщане на земята и другото земеделско имущество на бившите собственици или техните наследници. То се осъществява по силата на Аграрния закон (Селския закон), действал в Литва до 1989 г., преди излизането от състава на СССР  и Закона  за  връщане  на  собствеността от 1991 г., регламентиращ възстановяването на правата на собственост върху земята , която е била експроприирана от държавата .

По първия  закон  заетите  в  кооперативните  и  държавните земеделски стопанства са имали право да обработват самостоятелно  до 500 дка земя, но не и да я притежават. Не са имали право да я продават  или отдават под аренда, но техните наследници са могли да наследяват правото да я ползват . Следователно моделът е близък по дух на законодателството в СССР – преструктуриране формите на земеделска дейност. Независимо от това , до отмяната на този закон през 1991 г., в Литва около 6500 фермери са били вече създали частни земеделски стопанства.

Това е едно съществено обстоятелство, даващо обяснение  на успешния ход на реформирането на земеделието в Литва . Посочените стопанства са изграждани при  облекчен  от държавата  достъп  до машини и животни на ниски цени, получени  от колективното стопанство, в което са били заети .  Закупували  са  нови,  при субсидирани цени. След закона от 1991 г. те вече имат и правото на покупко-продажба на земи, а след 1993 г. и правото да ги дават под аренда. Онези собственици,  не  пожелали  да  вземат  земята  си, получават компенсация от фонда за поземлена реформа. Държавата си запазва само контрола в стопанствата за семепроизводство и племенно животновъдство. Другото земеделско имущество в държавните и кооперативните земеделски стопанства е приватизирано и разпределено с помощта на ваучери между заетите съобразно трудовия им стаж.

 

 

Like this:

Like Loading…

Related

Published by decentralizaciq

View all posts by decentralizaciq

Published
August 6, 2018August 7, 2018