Финанси – производство

1
134
Добави коментар

Връщането на земята в Литва е също свързано със спад в производството, но сравнително по-малък, отколкото в България. Там той е 39% при производството на пшеница и 19% при говедовъдството за месо. Само при картофите е 52%. В същото време, с възстановяването на поземлената собственост в размерите й до колективизацията се създават преобладаващо дребни по размер ферми със сериозни последици за по-нататъшното развитие на земеделието . На първо време това е недостиг на капитали, сгради, машини, оборотен капитал. Независимо от това аграрната структура на литовското земеделие е 3-4 пъти по-благоприятна от тази в България – средният размер на фермите в Литва е от 90 до 110 дка в отделните райони на страната.

Новини от страната и чужбина

Fibank представи своята специална програма Smart Lady, насочена към жените в бизнеса 
Тръмп предрече голям фалит: До седем години няма да ги има… 
Какво е да бъдеш лице на новините

Разкрепостените поземлени отношения и преди всичко пазарът на земеделските земи и тяхното арендуване ще позволят развитие на аграрния сектор към създаването на семейни  стопанства,  подобни  на тези в страните от Западна Европа. В същото време, независимо от Твърдото отрицание на старите кооперативи от колхозен тип, редица фермери с малки размери  земя  вече  образуват  неформални кооперативи. Необходимостта от законодателни и държавни мерки за подпомагане и регулиране на свободното коопериране в  Литва се смята за очевидна.

С далеч по-радикални промени в аграрното  законодателство започнаха страни като Чехословакия, ЩР, Унгария и България. В тях аграрните закони предвиждат възстановяване  на  поземлената собственост на нейните предишни собственици, разпускане на кооперативите , разпределение на имуществото и превръщането на частните земеделски стопанства в основен елемент на организационно-стопанската структура на отрасъла.

В Чехия социалното  преструктуриране  на  земеделското производство се осъществява едновременно  под  въздействието  на Закона за земята и на законите за реституцията, приватизацията (на държавните  предприятия)  и  трансформацията  на  кооперативите , приети през 1991 и 1992 г.* Изброените закони предвиждат приватизация на държавните  земеделски стопанства , засягащи 316 стопанства, преструктуриране и демонополизация на аграрния сектор.  Само  Законът  за трансформация на кооперативите засяга 1197 кооператива , които са трансформирани в 1233 нови кооператива на собственици, в 39 акционерни дружества и 59 други фирми. Само 24 кооператива са преминали в процес на ликвидация:

На същата законова основа и на базата на възстановената частна поземлена собственост и с активната подкрепа на държавата  са  създадени само за две години – 1991 и 1992 г., повече от 17 000 частни земеделски  стопанства  от фермерски  тип.  Особено  внимание заслужава обаче аграрната им структура – според размера на стопанисваната от тях земеделска земя през 1993 г. Преобладаващият брой частни земеделски стопанства – 10 698,  разполагат  със  земя  до  100 дка . Всяко от тях има среден размер от около 42 дка , а всички  заедно стопанисват 9.57% от общия  размер  земя  на  частните земеделски стопанства, който е 4 646 хил.дка  и  представлява  само 12% от земеделската земя в Чехия.

Стопанствата, имащи земя от 100 до 300 дка , са 3 822. Всяко от тях стопанисва Средно по 175 дка , а всички заедно около 15% от общия, размер на земята на частните земеделски стопанства.

Стопанствата в групата от 300 до 500 дка са 1224, всяко със среден размер от 376 дка . Те разполагат с 10% от земята  на  частните стопанства.

В групата със земя в размер от 500 до 1000 дка попадат  782 стопанства . Всяко със среден размер ot 675 дка, а заедно имат 11.4% от общия размер на частно стопанисваната земеделска земя.

С над 1000 дка земеделска земя са  659  частни  стопанства  и всяко има средно по 3840 дка. Тази група обхваща 54.5% от частно стопанисваната земеделска земя. Следователно част от тях  не  са типични семейни ферми от европейски тип.

За да се допълни общата картина на аграрната структура на земеделието в Чехия, трябва да се добави, че трансформираните кооперативи стопанисват 58% от земеделската земя, т.е. следователно средно по 17 880  дка . Акционерните  дружества  стопанисват  общо  5% от земята и всяко средно по 12 660 дка. Държавните земеделски стопанства , които в 1993г. все още не са приватизирани, притежават 22% от земеделската земя и имат средно по 27 870 дка.

 

Like this:

Like Loading…

Related

Published by decentralizaciq

View all posts by decentralizaciq

Published
August 6, 2018August 7, 2018