Финанси – реформи

1
93
Добави коментар

Реформираното по този начин земеделие на Чехия предлага една благоприятна аграрна структура. Самото реформиране протича за 2-3 години и заедно с мерките по регулиране на земеделското производство допринася за запазване на достигнатото му равнище . Нещо повече, средствата за пазарно регулиране през 1991 и 1992 г. са използвани предимно за експортни субсидии за отстраняване на излишъците от земеделски продукти с цел възстановяване равновесието на вътрешния пазар и поддържане на стабилни цени на хранителните продукти.

Новини от страната и чужбина

Summertime jazz с Fibank 
Цветан Василев си призна – „Искам фалит за „Сръбска фабрика за стъкло“! 
Меркел: Фалшиви новини, тролове и социални ботове може да манипулират изборите

Близък по своите основни характеристики с чешкия е и моделът на преструктуриране на земеделското производство в ГДР*. Аграрното законодателство в тази област си поставя за основна цел приспособяването на колективизираното земеделие към пазарните условия и задоволяване на желанието за собственост на онези кооператори, които искат да се отделят , като в същото време се осигури бъдещото развитие на земеделските кооперативи. Реализацията на посочените цели започва веднага след обединението на Германия през 1990 г.

Съгласно възприетия модел за реформиране на земеделието само за две години – до края на 1992 г., в отрасъла са създадени 1110 акционерни дружества, стопанисващи 20% от земеделските земи. Всяко дружество стопанисва средно по 9500 дка . Трансформацията на съществуващите структури под формата на акционерни дружества може да се оцени като успешна, дори на фона на преобразуваните и новорегистрирани 1470 земеделски кооператива. Те стопанисват 52% от земеделската земя, като всеки кооператив разполага средно с по 15 000 дка земеделска земя.

Възприетият модел  на  реформиране  позволява  и  бързото изграждане на 6000  семейни  ферми,  стопанисващи  28%  от земеделските земи. Тези ферми са икономически стабилни и материално-технически добре екипирани. Всяка от тях разполага с  по 1340 дка и осигурява целогодишна заетост на своите стопани. Следователно капиталовите дружества в източногерманското земеделие се настаняват в нишата между преобразуваните кооперативи и семейните ферми. Преобразуваните кооперативи и акционерните дружества в края на 1992 г. стопанисват 72% от земята и могат да се оценят като масова практика за трансформацията на съществуващите стопански структури в пазарни. Благодарение на тях преструктурирането на земеделието в източногерманските провинции протича само за 2-3 години, с което се осигурява простор за други радикални промени в земеделието. Успоредно с трансформацията на земеделието е подобрено значително използването на земята – повишена е добивността на културите и е осъществено дори изваждане на земеделски земи от стопански оборот. Количеството на животните е намалено с 50%, а броят на заетите в отрасъла – с повече от 50%. Независимо от възникналите трудности – спада на цените на земеделските продукти с 50%, без възможност държавата да ги компенсира, загубата на традиционни пазари, ускорената динамика на различни други процеси – по-близки или поотдалечени от земеделието, реформирането на отрасъла може да се смята за приключило.

Преструктурирането на земеделието в Унгария се извършва под определящото влияние на преходен кооперативен закон, насочен към приватизацията на кооперативната земя и имущество*. Държавните земи също са подложени на приватизация. За хода на процеса дават представа данните от края на 1992 г. Земята кооперативна собственост е сведена от 61% на 14%. Поземлената собственост на активните членове на кооперациите е 15%, на кооператорите пенсионери 36%, а на заетите извън земеделието – 35%. Приватизирано е имущество на кооперациите. Възприетата процедура е позволила 10% от него да се приватизира според първоначалните и инвентарните вноски, а 2/3 – според отработените години и полученото възнаграждение. В резултат на това кооперативното имущество е частна собственост – 41% на активните (действителните ) членове, 39% на кооператорите пенсионери и 20% на заетите извън земеделието.

Съществена особеност на възприетото законодателство позволява създаването на частни земеделски стопанства  с приватизираната земя и имущество , но само от активните членове на кооперациите и кооператорите пенсионери. Кооперативният преходен закон задължава кооперациите да се пререгистрират до края на 1992 г. Около 168 от тях не са пререгистрирани поради банкрут или изпуснат  срок.

Like this:

Like Loading…

Related

Published by decentralizaciq

View all posts by decentralizaciq

Published
August 6, 2018August 7, 2018