Преструктуриране на съществуващите стопански организации

1
124
Добави коментар

В края на 1992 г. около 5% от членовете на кооперациите (17 000 души) ги напускат и създават с 5% от земеделските им земи и 7% от имуществото частни ферми, кооперации и акционерни дружества . Останалата част – 95% от кооператорите, 95%  от поземлената собственост и 93% от имуществото е  съсредоточена  в новорегистрираните кооперации от производствен тип. Посочените трансформации са осъществени с решения на общите събрания на кооперациите.

Новини от страната и чужбина

Според Отмар Исинг външният дълг от над 300 млрд. евро е непосилен за южните ни съседи 
БСП: Вероятността Топлофикация София да изпадне във фактически фалит става все по-реална
Защо крият лошите новини в Германия, а направиха кампания със снимка на удавено дете?

Заслужава внимание като опит възприетата според законодателството възможност фалитите на кооперациите да се използват като форма за трансформация на съществуващите земеделски структури в пазарни. На мястото на фалиралите и ликвидирани структури се създават различни форми на сдружения, обикновено малки по размер – кооперации върху наета под аренда земя, сдружения за механизирани земеделски услуги, маркетингови и обслужващи кооперации, в повечето случаи и без регистрация като юридически лица.

Друг съществен момент в преструктурирането на съществуващите стопански  организации  е   възможността   новорегистрираните земеделски кооперативи по-активно да участват в приватизацията на предприятията  от  хранително-вкусовата  промишленост.  Това  участие се разглежда като  възможност  за  засилване  на  интеграционните процеси в продоволствената сфера и за стопанско укрепване на кооперациите от нов тип. Онова , което спъва този  процес,  е ограниченият брой активно заети кооператори на фона на големия брой поземлени собственици и липсата на капитали у непосредствените земеделски производители.

Трансформирането на заварените кооперативи в кооперации от  нов тип в Унгария се разглежда като процес, подпомагащ изграждането на частни земеделски стопанства , акционерни сдружения и кооперации, съответстващи на европейските стандарти . Създадените на основата на Преходния кооперативен закон кооперации са  форма за  трансформация на производствените кооперативи в кооперации,  имащи  всестранен характер – арендуване на земя, отпускане на  кредити,  земеделски  и други услуги, изкупуване , снабдяване, реализация, преработка на земеделска продукция и агротуризъм. Разширявайки спектъра на дейностите си, те последователно и устойчиво се превръщат в икономически центрове на отделните земеделски региони.

Успоредно с кооперациите , имащи  многостранен  характер,  в Унгария се създават и холдингови кооперации. Около 200 типични производителни кооперации са  трансформирани  или  са  в трансформация  в  холдингови.  След  окончателната  си  трансформация те представляват тръст, обединил няколко бизнес-организации, в т.ч. и акционерни, със  широк  спектър  на  обхванатите  дейности. Холдинговите кооперации са всъщност една модификация  на класическата кооперация, но  тя  позволява  безпроблемно  членуване само със земя и земеделско имущество, без участие с труд, в т.ч. и на акционери – форма, която предполага и по-широк спектър от възможности за участие и реализация на собствеността . Не  е  малък броят на маркетинговите и преработвателните кооперации в растениевъдството и животновъдството. Този тип  кооперации  се определя от обществената и стопанската практика  като  най-перспективна.

В Унгария са създадени и 7 машинни асоциации, със собствена – на членовете земеделска техника или наета . Оказваните от тях услуги са решаващи за жизнеността на частните стопанства и ферми. Близки по характер са и кооперациите арендатори. Поземлените собственици обикновено не са техни членове. Тези кооперации са  твърде перспективни, доколкото по-голяма част от земята  е  собственост  на хора, които са заети в отрасли * дейности, различни от земеделието , нещо, което е типично за почти всички страни, възприели възстановяването на поземлената собственост  на  бившите  й притежатели, в т.ч. и за България.

Like this:

Like Loading…

Related

Published by decentralizaciq

View all posts by decentralizaciq

Published
August 6, 2018August 7, 2018