Натоварена седмица за МКС: Драгън ще се завърне, Союз ще излети

1
126
Добави коментар
redbul80
redbul80

 

На снимката: космическият кораб „Союз МС-16“ е на стартовата площадка в очакване на изстрелването си на 9-ти април. Това ще е първата пилотирана експедиция в космоса за 2020-та година. Photo credit : Roscosmos

6 април 2020 г. 08:45 ч.

Светослав Александров. Започващата днес нова седмица се очертава да бъде изключително натоварена, поне що се касае до програмата на Международната космическа станция. Американският космически кораб „Драгън“ ще се завърне на Земята след успешна мисия, в рамките на която беше доставен поредният структурен компонент на МКС – откритата платформа „Бартоломео“. Междувременно очакваме първата пилотирана мисия за 2020-та година – корабът „Союз МС-16“ ще трябва да излети с двама руски космонавти и един американски астронавт. 

Американският „Драгън“

В началото на месец април приключи монтирането на „балкона“ на Международната космическа станция, наречен „Бартоломео“. Благодарение на него държавни институции и частни фирми ще имат улеснен и евтин достъп до космическото пространство. Ще могат да се провеждат разнообразни дейности, свързани с наблюдението на Земята, изпитването на нови технологии в областта на роботиката, провеждането на експерименти в сферата на материалознанието или астрофизиката. 

Сега, след като задачата по доставката на „Бартоломео“ e приключила, време е за американският кораб „Драгън“ да се завърне – и напомням на читателите, че това е единствният товарен космически кораб в цял свят, който притежава способност да връща големи товари от орбита на Земята. Всички останали товарни кораби – другият американски кораб „Сигнус“, руският „Прогрес“ и японският „Кунотори“ са еднопосочни – след приключването на техните мисии, те биват изведени от орбита и изгарят в атмосферата.

Първоначално завръщането на „Драгън“ бе насрочено за днес, 6-ти април. За съжаление лошо време отложи събитието и сега разкачването на кораба от станцията е предвидено за 7-ми април в 15:45 ч. българско време. В около 22:40 ч. същия ден корабът ще трябва да извърши меко приводняване в Тихия океан. С приключването на мисията ще се завърне последният кораб от серията „Драгън 1“. Оттук насетне ще лети само „Драгън 2“ – в товарен вариант „Карго Драгън“ или в пилотиран „Крю Драгън“. 

Предстои завръщането на няколко важни научни експеримента. Сред тях е перспективната установка „БиоНутриентс“, която може да създава синтетична храна за нуждата на астронавтите по време на дългосрочни експедиции. Системата би могла да осигури храна и тук, на Земята, на отдалечени места, където доставките на провизии пристигат трудно.

Ще се завърне и установката за създаването на изкуствени органи и тъкани. Счита се, че това е едно от най-перспективните приложения на космическата биология – земното притегляне сериозно пречи на правилната пространствена ориентация на клетките при тяхното делене, ето защо „принтирането“ на органи се прави в безтегловност. Ако технологията се развие, тя може да доведе до сериозен пробив в медицината.

Предстои прибирането и на експеримента „Биофилм“. Биофилмите представляват съвкупност от един или няколко типа микроорганизми, включително бактерии, гъби и протисти, които могат да растат на мокри повърхности. Изследователите изучават биофилмите, защото така могат да се създадат нови методи за предпазването на космическите кораби от потенциални патогени, а също и да се предпазят повърхностите на планетите, когато бъдат посетени от пилотирани мисии.

Руският „Союз“

Днес, на 6-ти април, ракетата-носител „Союз-2.1а“ с космическия кораб „Союз МС-16“ бе изведена на стартовата площадка №31 на космодрума Байконур. Изстрелването е планирано за 9-ти април в 11:05 ч. българско време, като в космоса ще трябва да се отправят космонавтите Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и астронавтът на НАСА Крис Кесиди.

Крис Кесиди е опитен американски астронавт, летял в орбита със совалката „Индевър“ през 2009-та година и по-късно на борда на кораба „Союз ТМА-08М“ през 2013-та. Кесиди е 500-тият човек, който достига космоса. Семеен е с три деца.

Анатолий Иванишин е също ветеран. Излита за пръв път в космоса през 2011-та на борда на кораба „Союз ТМА-22“, както и през 2016-та с кораба „Союз МС-01“. Предстоящата мисия е трета за него. Семеен с един син.

Новакът в предстоящия полет, без нито една мисия зад гърба си, е Иван Вагнер. За разлика от Кесиди и Иванишин, които са съответно на 50 и 51 години, Вагнер е много по-млад – на 34 години. Той е най-младият представител на руския отряд космонавти. 

Важен факт за наближаващия полет е, че това ще е първата пилотирана мисия, която ще бъде изстреляна посредством ракета „Союз 2“. Напомням на читателите, че миналата година Русия пенсионира старата си пилотирана ракета „Союз-ФГ“, а през август изстреля безпилотен кораб „Союз-МС“, на който единствен пътник бе човекоподобният робот Фьодор.

През 2020-та полетите на руските „Союз“-и намаляват наполовина. Доскоро руснаците изстрелваха до четири пилотирани мисии годишно. Но през настоящата година, с отдръпването на американските астронавти от услугите на руските кораби, са предвидени само два полета. Вторият ще е през октомври. Междувременно в периода май-юни очакваме първия старт на американския кораб „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. За всеки случай, като допълнителна презастраховка ако настъпят неочаквани отлагания, НАСА са закупили по едно астронавтско място за полета през есента, както и за този през пролетта на 2021-ва. 

За повече информация: НАСА, Роскосмос

Подкрепете добрите новини! Можете да подпомогнете Светослав Александров и КОСМОС БГ в Patreon, или да направите дарение чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/