Руският космонавт Фьодор Юрчихин: САЩ са лидери и в това няма съмнение

1
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

Руският космонавт Фьодор Юрчихин по време на космическа разходка през 2013 г. Фото: Роскосмос

9 юни 2020 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Продължаваме да следим реакциите в Русия след началото на пилотираната мисия на астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда на американския космически кораб „Крю Драгън“. Ето какво сподели космонавтът и Герой на Русия Фьодор Юрчихин в интервю за Коммерсант.

На въпроса: „Полетът на „Крю Драгън“ позволи на Тръмп да заяви, че САЩ отново са номер едно в космоса, това дали ви шокира?“, Юрчихин отвърна: „Изобщо. Извън всякакво съмнение е – американците са лидери. През последните няколко години бе прието да говорим, че те изостават от нас, по-конкретно, поради доставките на екипажи на орбита. Но космическата индустрия не е ограничена само до това. Ние се фокусирахме на този акцент само защото такива програми, а те не са много, са единствените, в които все още изплуваме, докато успехи в други области не се наблюдават. Нека да си спомним – последната ни програма за изучаване на Марс завърши с авария, като „Фобос-Грунт“ дори не напусна околоземната орбита. И макар че беше обещано да летим към Марс на всеки стартов прозорец, т.е. на две до четири години, ние не повторихме полета и не планираме да го направим.

Междувременно американският марсоход „Кюриосити“ благополучно излетя през 2011 г. и впоследствие предаде към Земята маса сведения за Червената планета. Спомнете си, че „Кюриосити“ стана най-тежкият полезен товар, т.е. 899 кг, в историята на усвояването на Марс. Сравнете и срока за подготовката на мисиите – „Фобос-Грунт“ бе утвърден през 1998 г., а предложението за „Кюриосити“ бе формулирано през 2004 година. В продължение на много години американците изследват далечния космос с помощта на телескопа „Хъбъл“ и вече готвят неговата смяна, регулярно отправят апарати към различните планети на Слънчевата система. Спътниковата групировка на САЩ е от 900 апарата, на Китай – 300, а на Русия – около 150. И комерсиалните програми не са само Илон Мъск. Основателят на Амазон Джеф Безос още през 2000 г. създаде Блу Ориджин и вече изпитва възвръщаемата ракета-носител „Ню Глен“. Не е изненадващо, че миналата година НАСА избра Блу Ориджин за разработка и производство на прототипа на космическия апарат за кацането на Луната в рамките на новата американска програма „Артемида“. В САЩ вече има и ракета-носител за пилотирани кораби „Фолкън 9“ с над 80 успешни полета. Успехът на „Крю Драгън“ означава, че в САЩ отново има пилотиран кораб. А какво има у нас? Няма нито нов кораб, нито свръхтежка ракета. „Ангара 5“, която летя само веднъж, няма да смени „Протон“ по никакъв начин. Защо СССР бе някога лидер в усвояването на космоса? Може би защото в отрасъла работиха хора, които от детство копнееха за мечтата по космоса?“

Що се касае до състоянието на руския космически отрасъл, Юрчихин е категоричен: „Русия, съгласно сметките (на Борис Чорток) дори няма да е в топ пет на най-добрите държави. И това го е писал човек, който е бивш съратник на Сергей Корольов. Той бе убеден, че са необходими радикални социо-политически реформи. И още да цитирам: „Перспективните космически програми на Русия ще бъдат определени до голяма степен по създаването на нов тежък носител вместо „Протон“ и неговата стартова площадка. Ще отнеме 10-12 години. И той не сбърка: През 2015 г. имаше успешен старт на „Ангара 5“, това е и единственият – за причините на тази ситуация „Огоньок“ писа в том 1 и 2 за 2020 г. Но до този момент няма отечествена свръхтежка ракета-носител. Няма и нов пилотиран кораб. Това, което го има в излишък, са думи и обещания“.

Юрчихин изкоментира и критиките, че за „Крю Драгън“ се вдигна много шум, при положение, че такива полети се провеждат от години. „Драконът е нещо фундаментално ново. Совалката имаше нужда от крила, за да кацне, а „Аполо“ – парашути. Този нов кораб не е нито едното, нито другото – корабът има двигатели. Но това не е единственото. „Крю Драгън“ не е единственият нов американски кораб. СпейсДев, подразделението на Сиера Невада, разработва възвръщаемия космически кораб „Дрийм Чейсър“, който ще доставя товари на околоземна орбита. Вече е преминал два теста и през есента на 2021 г. ще лети за пръв път до МКС. И разликата е, че мисията, за разлика от тази на „Крю Драгън“, ще е оперативна, а не демонстрационна. Блу Ориджин вече тества апарата си в атмосферата и върна възвръщаема първа степен. Продължава да лети интересният възвръщаем космически апарат на Боинг X-37B“. Неговата уникалност е в продължителността на мисията. Съветските совалки „Буран“ и американските „Шатъл“ бяха предвидени да летят 30 дни извън предела на атмосферата, тази нова американска совалка по време на своя пети полет прекара 780 дни“.

Юрчихин похвали дори проблематичния кораб „Старлайнър“: „НАСА и Боинг имат друг проект – пилотирания космически кораб „Старлайнър“. През декември миналата година започнаха неговите изпитания. Вярно е, не му се удаде да се скачи с МКС, но бяха проведени благополучно някои експерименти и той се върна на Земята успешно. През тази година тестовият полет ще бъде повторен, а след това – старт с астронавти. Тоест в САЩ има вече няколко кораба, които са почти готови за постоянна експлоатация“.

Относно „Крю Драгън“, за Юрчихин „това е уникален кораб, възвръщаем, притежаващ не само стиковъчен възел, но и двигатели. Руските кораби никога не са имали нещо подобно, „Буран“ извърши само един безпилотен полет. Да, „Дракон“ е по-скъп от „Союз“, но това е самата разлика, като между „Жигули“ и „Мерцедес“ – в цени, качество, комфорт, дизайн“.

Що се касае до „Союз“, Юрчихин определя кораба като единствен. „Не съм съгласен, че е остарял, все пак през последните години той премина през серия дълбоки модернизации. Работата не е, че отстъпва на американските разработки, а че е единствен. Не съществува никакъв „Орел“, въпреки че му обещаваме първия полет през 2023-та. Всеки експерт ще ти каже, че са нужни поне 5-6 години за създаването на нов космически кораб, а в реалността е нужно 2 пъти повече време. Същият срок е валиден и за американците – за тях бяха нужни 10 години да бъде създаден Crew Dragon“. 

https://www.space-bg.org/ 

https://www.cosmos.1.bg/