София и изработка на уеб сайтове

2
159
Добави коментар
hlape
hlape

Маркетинг похват От уста на уста vs Потребителски отзиви

Повече от 30 години, у нас, в България, маркетинг похватът „От уста на уста“ е един от водещите, когато се касае за наемането на майстор, на закупуването на домакински електроуред, дори за закупуването на нов автомобил.

Стратегията „от уста на уста”  не се характеризира с твърдо установени правила, не  нужно да имате задълбочени маркетингови познания, че да повишите доверието у потребителите и да направите така, че да говорят с добро на Вашите услуги, продукти, дейност, която извършвате.

Когато влагате старание, любов, грижа и мислите за отсрещната страна, то тя без съмнение ще започне да Ви споменава с добро.

Естествено, през последните години се намериха и хора, които злоупотребяват  с този, по принцип, естествено утвърден похват, което сериозно влоши положението.

Нека ви дадем пример:

Госпожа Иванова търси да наеме майстор, който да и ремонтира апартамента. Пита колежката си Петрова, като моли за препоръка от майстор, от който тя е доволна. Госпожа Петрова има зет, който е майстор. Майстор, но от който хората не са прекалено доволни. Майстор, който претрупва нещата и не си върши работата съвестно. Естествено, госпожата Петрова си препоръчва роднината, като предварително са си уговорили процент печалба.

И какво се получава? Когато г-жа Иванова се довери, след извършването на ремонта, оставяйки недоволна, се налага да наеме друг строител, тъй като този си е „оставил ръцете“. Това е пример за манипулативен подход и заблуда.

Е, днес има малко по-друго решение. Често споменаваме на нашите читатели, че похватът „От уста на уста“, в дигиталният сектор се изменя и представлява ПОТРЕБИТЕЛСКИ ОТЗИВИ. Да, пишем съчетанието с главни букви, за да привлечем вниманието Ви.

По-горе споменахме един пример за манипулация и изкуствена препоръка, но трябва да отчетем, че 90   % от случаите, препоръка от познат, върши перфектна работа.

Но да се върнем към настоящото. Технологиите се менят.  С тях се изменят и стратегиите, похватите, както в областта на търсещите машини, така и в сектор Маркетинг, като цяло.

За нас, екипът на Висео ЕООД, похватът От уста на уста бива заменен от „Потребителските отзиви“.

Все по-често, потребители, без значение, дали това са хора, търсещи да закупят нов Смарт телевизор, или потребители, търсещи да наемат агенция за изработка на сайт + SEO оптимизация, каквато агенция представляваме ние, то всеки надниква, преглежда, прави анализ на потребителските отзиви.

Ако Вие не правите това, то тогава грешите и има опасност да сбъракате.

Силата на потребителските отзиви е огромна.

За зла участ и те могат да бъдат манипулирани, но нещата стават трудно.

В практиката ни се е случвало отмъстителни конкуренти да дават лоши потребителски отзиви, само за да навредят на конкуренцията си – нелоялтни практики, които ние въобще не толерираме.

Интернет днес, не е никак добре, че се е напълнил с неистини, със съдържание, което е манипулативно, и това съвсем не ни харесва. Ако разберем и вникнем в това, колко полезен може да бъде за всеки, то можем да направим Глобалната мрежа много по-приятно място.

Медийният шум в Интернет ни раздразнява, пилее времето ни и ни отклонява. Но за това ще пишем в друга статия, посветена именно на тази тема, тъй като тя е обширна.

Потребителските отзиви ни дават основна преценка и могат да ни насочат, но трябва да имате едно на ум и да се научите да разпознавате манипулативните отзиви от натуралните.

И за това ще Ви пишем отново, тъй като сме подготвили такава статия, със заглавие: Как да познаете манипулираните потребителски отзиви и да отсеете натуралните?

Въпреки всичко, потребителските отзиви ще Ви дадат яснота, кой обект, кой продукт си струва, и кой не.

Интересна задача, в която да вземете участие и Вие

За финал, една кратка задачка. Потърсете  молът, който Ви е любим във вашето населено място и прегледайте отзивите му в Google My Business. Как мислите, какъв процент от отзивите са реални, и какъв – манипулирани? Очакваем да ни пишете коментар с отговор.

Тематични статии:

Summary

Article Name

От уста на уста vs Потребителски отзиви

Description

Похватът „От уста на уста“ все още е сред силните в дигиталния маркетинг, но както всяка една технология, методология и метод, и той търпи изменения.
Според нас, бъдещето на този силен похват е именно в потребителското мнение, надяваме се, че и Вие сте на това мнение.

Author

Pavel Dzhunev

Publisher Name

VISEO LTD

Publisher Logo