УСПОКОЕНИЕ НА УМА И ТЯЛОТО – РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

1
174
Добави коментар
StashimirPetrov
StashimirPetrov

Силата на натуралните аромати в областта на ароматерапията е позната още от древни времена. Балансиращите свойства на някой етерични масла, могат да имат заземяващ ефект и да ни помогнат за успокоение на ума и настроенията ни, както и да облекчат състояния предизвикани от силен стрес и безпокойство. 

В последната година дните ни са изпълнени с повече проблеми и стресови ситуации, които ни въвеждат в непрестанно чувство на страх и обреченост. Макар и неприятни, тези психични състояния обикновено са нормалната реакция на тялото ни към дадена заплаха.

Усещането за силен уплах често наподобява тези симптоми – пулсът ни се ускорява, имаме силно сърцебиене, кръвта се насочва към мускулите, за да ги подготви, а голямо количество хормони, в това число и кортизол, се освобождават, за да може тялото да посрещне опасността. В клиничните случаи, тези реакции на стрес са познати, като паник атаки и могат да продължат повече време, да се случват често и периодично, засягайки нормалното ни ежедневие.

 

Още от 1900 г. ароматерапевтите се възползват от примамливите аромати и ценните свойства на етеричните масла, за да облекчават различни психични проблеми, като имат успокояващ за ума ефект. Синергията между огромия брой химически съединения, които се съдържат в определени етерични масла, има положително въздействие върху настроението, отношението към живота и цялостното психично състояние на човека. Лавандуловото етерично масло е добър пример за това и мнозина са изпитали прекрасния му аромат, и успокояващото му действие.

 

Днес вече има много изследвания за ефектите на етеричните масла върху стреса, тревожността и свързаните с тях проблеми, включително безсъние и депресия. Някои от етеричните масла, известни със своите успокояващи ума или противотревожни ефекти, използвани в ароамтерапевтичните рецепти за борба със стреса и безпокойството включват:

 

В допълнение, химичните съединения в състава на етеричните масла, които са потвърдени в различни научни изследвания, като такива с успокояващи, седативни, релаксиращи и облекчаващи мускулното напрежение качества включват:

Лимонен – намиращ се в етеричните масла от лимон, портокал, лайм, бергамот и други цитрусови масла.Линалол – присъстващ в етеричните масла от лавандула, бергамот, иланг-иланг, градински чай, дърво Хо, босилек и розмарин.Линалил ацетат – открит в лавандулата, бергамота и градинския чай.Цитронелол – съдържащ се в маслото от цитронела, гераниум и евкалипт.Гераниол – съдържащ се в маслото от цитронела, гераниум, и палмароза.

Разчитайки на магичния свят на ароматите и въздействайки на тялото, чрез техники като масаж, дифузиране и други ритуали, можем да постигнем състояние на спокойствие и емоционална хармония, да се отървем от негативните мисли и чувства.

Според Институт Тисеранд, продължаващата пандемия може да допринесе за нови източници на стрес, водещи до проблеми, като хронична тревожност и дори различни фобии.

РЕЛАКСИРАЩ МАСАЖ ЗА УСПОКОЯВАНЕ НА УМА И ТЯЛОТО

Ароматерапевтичният масаж е ефективен начин за успокояване на ума. Натрупването на стрес и тревожност може да доведе до напрежение в области, като челото, шията, китките, раменете, кръста и стъпалата – могат да се проявят в болки, като скованост и болезненост. Масажът и грижата за тялото с помощта на терапевтични етерични и базови масла може да ни отпусне в дълбоко чувство за спокойствие и да ни освободи от ежедневните тревоги.

Противно на общоприетото схващане, масажът е практика, която не е нужно да се извършва само от партньор или от професионален масажист. Самомасажът, като ежедневен ритуал, също е подходящ начин да облекчим натрупаното напрежение. Как можем да направим това?

Легнете в удобно положение на постелка или се отпуснете в меко кресло, или диван. Използвайте пръстите си и масажирайте  с длани. Започнете с дълги, плъзгащи движения, за да притиснете мускулите, които усещате уморени и стегнати. Това движение е известно като effleurage (от фр. „леко досокване“) в ароматерапевтичния масаж и спомага за бавното загряване, и отпускане на мускулите. След това с помощта на пръстите „омесете“ всички напрегнати зони с по-голям натиск с бавно, равномерно движение. Кокалчетата също могат да се използват за изпълнение на тази техника, известна още като petrissage (от фр. „силен натиск“), която допълнително успокоява мускулите и засилва кръвообращението.

 

 

За да облекчите неприятното усещане, провокирано от главоболие или мигрена, нежно масажирайте задната част на врата, слепоочията, скалпа и раменните мускули. С леки масажни движения с върха на пръстите и без натиск, масажирайте бузите, челото и зоната между очите.

КАК ПРАВИЛНО ДА СМЕСИМ МАСАЖНИТЕ БЛЕНДОВЕ В стъклено шишенце налейте първо базовото масло, след това етеричните масла и течния витамин Е (ако е включен в рецептата). Смесете съставките, като разклатите добре. Преди да нанесете върху желаните зони от тялото, затоплете част от готовата смес между дланите на ръката си. Повече за правилното смесване на етеричните масла прочетете тук.

Препоръчва се тест с палстир на кожата преди употреба, особено за хората с чувствителна кожа. Избягвайте излагането на слънце в продължение на минимум 12 часа след използване на блендове, съдържащи етерични масла от бергамот или лимон, тъй като са фоточувствителни.

Дълбоко отпускащ масажен бленд

Успокояващ масажен бленд

РЕЦЕПТИ ЗА ДИФУЗЕР 

Смята се, че обонянието е мощно средство за регулиране на емоциите. Ето защо любимият аромат от детството (като този на мента или прясно изпечени бисквити) може да създаде усещане за комфорт, докато други (като миризмата на хлор) могат да предизвикат чувство на обреченост или паника.

Всъщност вдишването на етерични масла остава един от най-популярните методи в ароматерапията. Чрез дифузиране на масла, човек може да създаде среда, която да е успокояваща и предразполагаща към спокойствие.

 

 

Вдишването при дифузиране може да бъде особено полезно за страдащите от безсъние, както и за неспокойни деца (не забравяйте, че трябва да се внимава и да се изберат масла, които са безопасни и подходящи за възрастта им).

Ако страдате от безсъние, създайте си рутина преди заспиване, така ще подготвите тялото си за предстоящия комфорт. Достатъчният сън и ограниченото използване на мобилни телефони и телевизори преди лягане, само могат да облекчат общото ни състояние на умора.

Етеричните масла, известни със своите седативни ефекти са маслата от лавандула, римска лайка, майорана, иланг иланг, сандалово дърво и салвия. Дифузирайте тридесет минути преди лягане, за да създадете спокойна атмосфера за здравословен сън. Ето и рецептите за ароматни блендове:

 

Бленд за дифузер „Спокоен сън“ при трудности със заспиването

Бленд за дифузер „Приспивна песен“за деца, които са стресирани или тревожни

ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРАВИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ Ароматерапевтичните рецепти по-горе могат да бъдат използвани в дифузер или пулверизатор. За да дифузирате етеричните масла от рецептата, смесете ги в стъклено шишенце от 5 мл и  го завъртете между дланите си, за да се смесят. В зависимост от инструкциите на производителя на вашият дифузер, добавете необходимият брой капки. Можете да променяте рецептите в зависимост от вашите предпочитания и големината на дифузера. РЕЦЕПТИ ЗА ВАНА – УСПОКОЕНИЕ НА УМА И ТЯЛОТО

Ароматерапевтичните вани могат да бъдат важен компонент от ежедневните релаксиращи ритуали. Подмладяваща баня с топла вода, която включва етерични масла и други подхранващи растителни продукти, действа като метод за прочистване и обновяване, както на тялото, така и на ума. Ваната премахва чувството на страх или притеснение.

Ритуалите, свързани с вода, са били възприети още от древните цивилизации, включително египтяните, римляните и гърците, и могат да бъдат проследени чак до 500 г. пр. Н. Е. Древните римляни например са създали пищни спа центрове, наречени „терми“, коити са ползвали за къпане, релаксация и социален живот. Тези елегантни конструкции са били оборудвани с огромни парни бани, древни сауни и съоръжения за масаж с ароматни масла. Римляните посвещавали много време на къпането, тъй като вярвали, че това е ключово за здравето и благополучието им.

Взимането на ароматна вана е ценно време за психическо освобождаване от стрес, възстановяване на изгубената енергия и успокояване на духа. Ваната преди лягане може да бъде отличен начин да се отделите от дневните грижи, докато подготвяте ума си за почивка и сън. Експериментирайте със свещи, соли за вана, масла за вана, маски, чайове и вина, за да добавите малко разнообразие към вашето релаксиращо преживяване.

За тези от нас, които не разполагаме с достатъчно време, едно накисване на краката (рецептата е дадена по-долу) също може да се използва като релаксиращо спа изживяване.

 

Успокояваща лавандулова вана

ИНСТРУКЦИИ – Напълнете ваната с топла вода, смесете базовото масло и етертичните масла предварително и внимателно ги изсипете във водата. Потопете се за 20 минути. Когато излизате от ваната внимавайте, тъй като маслата могат да направят ваната хлъзгава.

Луксозна вана с балончета

ИНСТРУКЦИИ – В малък съд оставете водата леко да заври и разтворете настъргания сапун. Нека се разтопят. В отделен съд налейте базовото масла и дестилата от хамамелис. Затворете и разклатете енергично. Внимателно изсипете разтопения сапун във втория съд и разклатете още веднъж добре. Това ще формира вашата основа за вана с балончета. За да я използвате, добавете 3-4 капки етерични масла от лавандула и гераниум към 15мл от основата, преди да добавите към водата за баня.

 Цитрусова вана за крака

ИНСТРУКЦИИ – Напълнете голям съд с топла вода и добавете сол от Мъртво море (или друга фина морска сол). След като се разтвори, добавете етеричните масла, последвани от чаените листа или билките (мента или розмарин са добър избор). Накиснете краката си в леген за 15–20 минути.

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. Както и да поръчате онлайн като кликнете: 

                                

БЕЗОПАСНОСТ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ 

Според Международната федерация на ароматерапевите, етеричните масла не бива да се приемат вътрешно. Препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, преди да ги използвате с терапевтична цел.

Използването на етерични масла от бременни и кърмещи жени не се препоръчва, освен, ако не е  под медицинско наблюдение и препоръка, тъй като могат да предизвикат секреция на различни хормони. Липсват изследвания за ефекта, който може да се предизвка при плода или при кърмачетата. Етеричните масла трябва да се съхраняват далеч от достъпа на деца.

Хората със специфични медицински състояния като рак, сърдечни и кожни заболявания, хормонални разстройства и епилепсия, е силно препоръчително да се посъветват с медицински специалист, преди употребата на етерични масла. Задължителна е консултацията с медицинско лице при хора приемащи лекарства, такива претърпели операции, сърдечен удар или страдащи от атеросклероза. 

Преди употребата на което и да е етерично масло, е препортъчително да се направи тест за чувствителност. Можете да го направите, като разтворите една капка ЕМ в 4 капки базово масло и нанаесете на малка зона от тялото (сгъвката на лакътя). Етеричните масла никога не се прилагат близо до очите, в носа и ушите, както и на други силно чувствителни зони от тялото. 

В случай на алергична реакция, преустановете използването на продукта и потърсете лекар, фармацевт или алерголог. За да избегнете странични ефекти, се консултирайте предварително с медицинско лице.

 

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! 

________________________________________

Източникhttps://www.newdirectionsaromatics.com/blog/articles/aromatherapy-recipes-for-relaxation.html

Превод: Таня БаневаСнимки: Photo by Elly Fairytale from Pexels, Depositphotos, Primavera Life All rights reserved5.