София и изработка на уеб сайтове

1
141
Добави коментар
djunev
djunev

Време е да поговорим за добрите SEO практики.

Повечето списъци с най-добри практики за оптимизация на търсачките (SEO) са пълни с неефективни, дори остарели съвети. Останалите се фокусират върху това, което ще бъде полезно само за малка аудитория читатели.
С други думи, това са само списъци със съвети, а не оптимални решения.

Най-добрите практики са тези, които се препоръчват на абсолютно всички, без значение какъв е вашият сайт: блог, онлайн магазин или „традиционен“ сайт.

В тази статия ще разгледаме най-важните решения, които да се използват на всяка страница и всеки сайт.

 

Преди да започнем по същество, бихме желали да кажем нещо много важно, а именно:

Използвайте само позволени методи за SEO, методи, които са утвърдени и доказани, като ефективни!
Използвайте White Hat SEO.
1. Използвайте HTTPS

Протоколът HTTPS защитава страниците на вашия сайт, като криптира информацията, обменяна между посетителя и сървъра. Използването му е фактор в класацията на Google от 2014 г.

Можете да проверите дали вашият сайт използва HTTPS, като погледнете адресната лента в браузъра си.

Ако има икона за заключване пред URL адреса, значи всичко е наред.

 

2. Уверете се, че страниците ви се зареждат достатъчно бързо

Никой не иска да посети страница, която се зарежда бавно. Вярно е, днес, през 2020 година, скоростта на интернет в България е изключително бърза, което означава, че трудно може да се разбере, дали един сайт е бавен, или не, но въпреки всичко, колкото по-бързо се зарежда даден сайт, толкова по-добре.

Тук е важно да уточним, че се касае за скоростта на зареждане на сайт на Desktop и Mobile версия.

Съществуват много приложения, с които можете да измерите скоростта на зареждане на Ваш сайт.

Можете да добиете приблизителна представа за това колко бързо се зареждат страниците ви, като използвате услугата Google Pagespeed Insights. Просто въведете адреса на страницата и той ще определи резултат от 0 до 100 и в същото време ще ви посъветва как да увеличите скоростта.

 

Недостатъкът на Pagespeed Insights е, че тества само по една страница наведнъж.

Ако това не ви е достатъчно, можете да се регистрирате за Google Search Console и да прегледате данните в отчета за скоростта. Той ще ви уведоми кои страници се зареждат твърде бавно на настолни и мобилни устройства и защо това се случва.

 

3. Използвайте CDN

CDN – мрежа за доставка на съдържание, или на английски език – content delivery network – CDN

Повечето сайтове се хостват на един сървър на едно място. Следователно за някои посетители данните трябва да бъдат обработени на големи разстояния, преди да достигнат до браузърите. Отнема известно време. CDN премахват този проблем, като копират най-важните ресурси (като изображения) в мрежа от сървъри по целия свят, така че тези ресурси винаги да се изтеглят от най-близкия сървър.
Компресиране на изображения. Файловете с изображения са достатъчно големи, за да се зареди дълго време. Компресирането на изображения намалява размера на файловете и съответно ускорява тяхното зареждане. Просто трябва да намерите средна позиция между размера и качеството.

4. Фокусирайте се върху теми с голям потенциал за трафик на търсене

Изследването на ключови думи е ключов компонент на оптимизацията на търсачките. Няма смисъл да губите време, усилия и пари, за да увеличите позицията на сайта в резултатите от търсенето за заявки, които никой не търси.

5. Съвпадение на съдържанието на вашите заявки

Никой не иска да вижда на екрана страници с продукти в резултатите от търсенето за „как да направя протеинов шейк“.

Хората, които търсят това, са в настроение за учене, а не за пазаруване.

Google разбира това много добре; Ето защо първите резултати от търсенето за тази заявка са публикации в блогове, а не страници за магазини, които продават протеин на прах, например.

Както и обратното.

Хората не търсят рецепта за протеинов шейк чрез подобна заявка – те искат да намерят информация къде да купят праха. Ето защо повечето от първите 10 резултата са страници за електронна търговия, а не публикации в блогове.

 

Преглеждането на първите резултати от търсенето с Google може да разкаже много за намерението зад определена заявка, което може да ви помогне да разберете какъв тип съдържание трябва да създадете, за да оптимизирате сайтът си и да подобрите класирането, т.е. да покорите първите позиции.

 

Съществуват още много добри практики, но тях ще разгледаме в други статии. От Вас се иска да четете редовно W-SEO.com, да споделяте съдържанието в социалните канали, да участвате активно, като коментари, а останалото е наша работа.

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Средна оценка

4 based on 6 votes

Марка

VISEO

Продукт или услуга

Добри СЕО практики