София и изработка на уеб сайтове

1
141
Добави коментар
hlape
hlape

Един от начините, които се използва за привличане на таргетиран трафик и подобряване на класирането по определени ключови думи, е изграждането на мрежа от сателитни сайтове.

Какво представлява сателитния сайт?

Това обикновено е блог или микросайт, чиято цел е да се класира добре по по-ниско конкурентни, но релевантни на основния сайт ключови думи, и да пренасочва генерирания трафик по тези ключови думи към основния сайт.

Пример: Основният ви сайт е онлайн магазин за продажба на обувки. Искате да уловите трафика от търсене по нискоконкурентни ключови фрази като например „обувки за бал“. Правите сателит, чиято тема са баловете и облеклата за абитуриенти, който много по-лесно бихте могли да оптимизирате по тази фраза, поставяйки я в title тага, h1-h4 таговете и дори в url-адреси. По този начин сателитът обира трафика от търсенията по тази фраза и го насочва, чрез линкове към основния сайт.

Каква е ползата от  сателитите?

Мнозина смятат, че във висококонкурентни ниши трудно може да се постигнат добри резултати, без използване на сателити. Други отричат тази практика, с аргумента че е по-добре усилията, вложени за изграждане на сателити, да бъдат насочени към изграждане на страници към основния сайт.

Най-точният отговор е, че резултат от сателитите може да има само ако са направени и оптимизирани наистина добре, предлагат качествено съдържание и представляват наистина пълноценен сайт. Ако правите сателит просто защото сте чули че е добре да имате, няма смисъл.

Пренасищането с ключови думи, прекомерния брой линкове към основния сайт, липсата на диверсификация на изходящите линкове са все неща, които Google би могъл лесно да разкрие и вместо положителен ефект, въпросният сателит дори да влоши позициите на основния сайт.

Добре направеният спомагателен сайт ви дава възможност да експериментирате с  SEO тактики без да застрашавате с наказание основния сайт.

И разбира се, ако сте достатъчно хитри да излъжете Google, че сателитния и соновния сайт не са свързани помежду си, линковете от сателита си имат своята тежест.

Как се прави добър сателититен сайт:

Правете спомагателен сайт само, ако сте в състояние да го пълните с наистина качествено и уникално съдържание, и да го поддържате редовно.

По-важно е качеството, а не количеството на  сателитните сайтове. А най-доброто решение е: МНОГО САТЕЛИТНИ САЙТОВЕ, С КАЧЕСТВЕНО, ЦЕННО, ПОЛЕЗНО СЪДЪРЖАНИЕ!
Безплатна платформа или платен хостинг?

Логично сателитите, ползващи стари домейни имат много по-голям шанс за успех от тези, изградени на безплатни платформи (wordpress, blogger …). Най-добрият начин да си осигурите стар домейн е да следите за такива, които са изтекли наскоро, имат добро количество входящи линкове и добър Google PR. Добре е и да нямат някакво наказание от Google. Този подход е по-скъп, но би могъл да бъде доста успешен ако са спазени останалите правила при изграждане на сателита.

Съдържание и изходящи линкове

Добавяйте редовно съдържание към сателита и мислете за него като за пълноценен сайт. Добра практика е изходящите линкове във всеки пост (ако говорим за блог) да са не-повече от 3, поне един от които е добре да бъде към сайт с добра репутация (например Wikipedia). Така и останалите линкове придобиват по-голяма тежест. Не линквайте във всеки пост към основния сайт. Дори оставете първите 2-3 поста без никакви линкове към основния сайт. Нека Google открие и индексира страниците, да ви даде онуса за уникално съдържание, да види че блогът се обновява редовно и посетителите се застояват достатъчно дълго време на сайта. Тогава вече е време да започнете с линковете към основния сайт, но не-повече от един линк в пост и то към различни страници от сайта.

SEO оптимизация на сателититните сайтове

Подхождайте към оптимизацията на сателита по същия начин, както подхождате и към основния сайт. Направете си OnPage SEO, добавете блога в търсачки, директории, социални мрежи; изграждайте линкове към всяка страница на сателитния сайт.

Заключителни думи

Преди да пристъпите към изграждането на мрежа от сателити, помислете добре дали имате нужния ресурс, за да я поддържате. В това число, човешки капацитет, средства за поддръжка на сървъри, хостинг акаунти с различни IP адреси, SEO копирайтъри, линкбилдъри и други.

Ако разполагате със служители, които да поемат тази част, то определено ще се случат чудеса с класирането ви на по-предни позиции.

Нещо повече, тенденциите за 2021 година са, много съдържание, качествено съдържание, от много ресурси!

Оценка

Средна оценка

5 based on 1 votes

Марка

W-SEO.com

Продукт или услуга

Линк билдинг чрез сателитни сайтове