Високо кръвно. Причини и симптоми за високо кръвно налягане

25
Добави коментар
Sillveto
Sillveto

Повярвайте, тези макар и простички рецепти до голяма степен ще помогнат на уморените ви очи.

Първата причина за отслабване на зрението е, че очните мускули не се движат достатъчно.

Специалистите съветват през този период от годината да опитаме да помогнем на очите си, защото цяла зима те са получавали недостатъчна светлина. През това време са изтощени запасите от зрителна яснота, а нови запаси няма заради пролетната авитаминоза. През пролетта нашите очи най-много се нуждаят от подхранване, защото са изразходвали много повече зрителен пигмент от обикновеното. Ще ви помогне черната боровинка. Може би не знаете, но по време на Втората световна война са я давали на пилотите от Британските кралски въздушни сили, за да се подобри зрението им по време на полета.

Може да не ви се вярва, но първата причина за отслабване на зрението е липсата на работа за очните мускули. Изображението на предметите, които виждаме, зависи от ретината и от светлочувствителната част на окото. То се влияе най-вече от специални ресничени мускулчета вътре в него, които го заставят да става ту по-изпъкнало, ту по-плоско, в зависимост от разстоянието до обекта.

Ако постоянно се взираме в книга или в монитора, мускулите, контролирани от очната леща, стават много лениви, вяли и слаби. Както всички мускули в нашето тяло, когато не се движат и не работят, те губят своята форма.

За да не изгубите способността си да виждате наблизо и надалече, трябва да тренирате очните си мускули, като редовно изпълнявате следното упражнение – концентрирайте погледа си ту на далечни, ту на близки предмети.

ЯЖТЕ ПРОДУКТИ, СЪДЪРЖАЩИ ВИТАМИН А, ЗА ДА ЗАБАВИТЕ СТАРЕЕНЕТО НА РЕТИНАТА

Втората причина за отслабване на зрението е стареенето на ретината. Клетките на очната ретина съдържат светлочувствителен пигмент, с помощта на който ние виждаме. С възрастта този пигмент се разрушава и остротата на зрението отслабва. За да забавите процеса на стареене, трябва редовно да ядете продукти, съдържащи витамин А – моркови, мляко, риба, яйца. Витамин А обаче се разтваря само в мазнина, затова добавяйте към морковената салата сметана или олио. Не трябва напълно да се отказвате и от мазното месо и риба. Същото важи и за млякото – от време на време пийте и пълномаслено мляко.

В черната боровинка се съдържа специфично вещество, което възстановява зрителния пигмент.

Много полезно ще бъде, ако през лятото не пропускате да си похапнете от тези вкусни горски плодове.

НАРУШЕНОТО КРЪВООБРАЩЕНИЕ ВОДИ ДО ТЕЖКИ ОЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Третата причина за отслабване на зрението е влошеното кръвообращение. Храненето и дишането на всички клетки от организма се осъществява с помощта на кръвоносните съдове. Очната ретина е много нежен орган, тя страда при най-малки нарушения на кръвообращението. Именно тези нарушения виждат офталмолозите, когато изследват очното дъно. Редовно се изследвайте при специалист. Нарушеното кръвообращение в ретината води до тежки заболявания. Ако имате предразположеност към това, лекарят ще ви предпише препарати, които да подобрят състоянието на кръвоносните ви съдове. Съществуват и специални диети, които поддържат кръвообращението в добро състояние.

НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА СЕ ИЗСУШИ ОЧНАТА ЛИГАВИЦА

Следващата причина е прекаленото напрежение на очите. Клетките на ретината страдат както при попадане върху тях на прекалено ярка светлина, така и от напрежение при недостатъчно осветление.

За да опазите своите светлочувствителни клетки, трябва да защитавате очите си от много ярка светлина със слънцезащитни очила. А също и да не се опитвате да четете и разглеждате дребни предмети при недостатъчно осветление. Много вредно е да се чете в градския транспорт – неравното осветление и поклащането се отразяват зле на зрението.

И накрая – пресъхване на очната лигавица. За ясно зрение е много важна и чистотата на прозрачните обвивки, през които преминава лъчът светлина, отразена от предметите. Тези обвивки се навлажняват със специална влага, затова виждаме трудно, когато очите ни са сухи. В тази връзка, полезно е от време на време да си поплачете, така ще се навлажни очната лигавица.

Лечебна гимнастика за очите

Съвременният човек много тормози очите си – цял ден пред компютъра, а вечер пред телевизора. Зрението ни безспорно отслабва от такова натоварване. Дали можем да спрем този процес?

Специалистите смятат, че до голяма степен това зависи от самите нас. Няколко полезни съвета:

Затворете плътно очи и след това широко ги отворете. Повторете 5-6 пъти с интервали от 30 секунди.

В продължение на 1-2 минути поглеждайте нагоре, надолу и встрани, без да въртите главата си. Направете същото и със затворени очи.

Въртете очните ябълки в кръг – надолу, надясно, нагоре, наляво. След това в обратната посока.

Повторете 3 пъти с интервали от 1-2 минути. Направете същото и със затворени очи.

Силно зажумете с очите за 4-5 секунди, след това ги отворете за 4-5 секунди. Повторете 7-8 пъти.

Мигайте бързо в продължение на една минута.

Полезно е също да сложите близо до бюрото си – на разстояние 1-2 метра, ярък календар, снимка или картина – мястото да е добре осветено. Когато се сетите, насочвайте поглед натам.

Изпънете ръка напред и се загледайте в края на пръста си на разстояние 20-30 см в продължение на 4-5 секунди. Повторете 10-12 пъти.

Ето и едно полезно упражнение за очите. Застанете близо до стъклото и си намерете някакъв “обект” – малка драскотинка или точка, може и сами да си направите такава с флумастера.

Насочете погледа към този малък “обект”, след това го преместете на телевизионните антени например на отсрещния блок. Или към клоните на дървото пред вашия блок.

Правила при работа с компютър

Работата с компютър заставя очите ни да се напрягат много. И причината не е само в текста.

Човешкото око много наподобява фотоапарат. За да направи ясна “снимка” на изображенията на екрана, трябва постоянно да променя фокуса. А екранът се състои от много малки мигащи точици.

Това изисква много енергия и повишен разход на зрителния пигмент, наречен родопсин. При късогледите хора този фермент се изразходва по-бързо, отколкото при тези с нормално виждане.

Не се учудвайте, че при работа на компютъра бързо прогресира късогледството. При това на екрана на компютъра се създава усещане за дълбочина на видимото изображение, а това е особено опасно. Затова художниците много рядко страдат от късогледство. Защото постоянно тренират очите си, прехвърляйки погледа си на различни предмети. А вие не трябва да забравяте за правилата на безопасност, когато сядате на компютъра.

Много полезни са компютърните очила, снабдени със специални филтри, които приближават цветовите характеристики на мониторите до спектралната чувствителност на човешкото око. Те могат да бъдат и с диоптри, и без диоптри. Ако се снабдите с такива очила, очите ви ще се уморяват значително по-малко.

Ето още нещо полезно. Вземете в ръце печатен текст и бавно го приближавайте към очите си, докато се размият очертанията на буквите. Вътрешните мускули на очите се напрягат. След това бавно отдалечавайте листа от очите си, но без да преставате да го гледате. Тогава очните мускули се отпускат. Упражнението се прави в продължение на 2-3 минути.

Народни рецепти за уморени очи

Компреси от съвсем обикновени продукти могат да заместят специалната терапия за уморени и възпалени очи.

Млечни компреси. Намокрете памучно тампонче с прясно топло мляко и го наложете на очите си за 5 минути. След това изплакнете с вода, подсушете с кърпа и нанесете крем на клепачите си.

С отвара от магданоз или суров картоф. Тези компреси премахват подпухването, отстраняват торбичките под очите и тъмните кръгове около тях. Свеж зелен магданоз се смила на кашица, слага се на парченце бинт и се налага на клепачите за 10-15 минути. По същия начин се прави и компресът от картофи.

Компреси с извара. Сложете по една чаена лъжичка извара в 2 марлени салфетки и наложете на затворените си очи за 10-15 минути.

От салвия (градински чай). Залейте една чаена лъжичка от билката със 100 мл гореща вода и затворете съда за 10 минути. След това прецедете и разделете настойката на две части. Едната поставете в хладилника. Първо натопете памучни тампони в топлата настойка и си направете компрес за 10 минути. След това си направете компрес със студената настойка. Налагайте ту топлия, ту студения компрес – всеки за по 5-10 минути. Завършете процедурата със студения компрес. Повтаряйте през ден, по-добре преди сън. За профилактика на малките бръчици около очите вечер нанасяйте с леки движения малко бадемово масло.

блитц.бг