Опозиция срещу следенето на трафика в интернет

62
Добави коментар
dade
dade

Самото гражданско общество налага вето на промените в Закона за електронните съобщения и СДС (SDS.bg) ще гласува срещу тях, заяви председателят на партията Мартин Димитров.

Според измененията служители в дирекция „Оперативно-техническа информация“ на МВР ще имат пряка връзка до трафика в интернет чрез специален интерфейс, а след прокурорско разрешение данните ще могат да се използват за разкриване на тежки престъпления.

Димитров посочи, че няма друга европейска страна, в която на властите да е предоставен такъв достъп до данните в интернет.

Представителите на СДС смятат, че не е уреден и начинът на съхранение на този вид информация, а и няма анализ от ползите на едно такова решение, затова се налага да има сериозни дебати в обществото по този проблем.

Социологът Цветозар Томов от агенция „Скала“ заяви, че този текст е изцяло противокоституционен.

Според него е нагло поправката да се позовава на директива 24 на Европейската общност, защото в нея се предвижда такава възможност, но много ясно са дефинирани условията за достъп до такива данни – само при специфични случаи.

Томов поясни, че и досега МВР има достъп до данните на операторите, но не нужно със закон да се разширява неговия мащаб.

Ако се приеме законът, българското общество може тотално да бъде наблюдавано и следено, каза той.

„Зелените“

Партия „Зелените“ (Zelenite.bg) също се обяви против измененията в закона и започва кампания срещу тях.

Според партията измененията ще доведат до постоянно и безконтролно следене на телефонните и интернет данни на неудобните за властта хора и няма да ограничи престъпността.

Асен Генов, член на Националния съвет на партията, определи предложените промени като „ретроградни, недемократични и излишни“.

Според него, за да се улесни разкриването на престъпления, е необходимо само допълнителна наредба, която да задължи мобилните оператори да предоставят важна за МВР информация в съответен срок.

„Обади се на депутат – спри тоталното и безконтролното подслушване!“ е мотото на антикампанията на „Зелените“, чрез която те призовават гражданите да се свържат с депутата от избирателния си район и да настояват той да гласува „против“ внесените предложения за промени на закона.

От „Зелените“ предвиждат, ако измененията бъдат приети, да се свържат с Европейската зелена партия и да сезират съда.

ДСБ

Преди ден и ДСБ (DSB.bg) обяви, че няма да подкрепи промените в Закона за електронните съобщения, ако не отпадне текстът за пряк постоянен достъп на МВР до данните на интернет доставчиците и мобилните оператори.

Зам.-председателят на партията Иван Иванов обяви, че ще поискат разговори с ГЕРБ, за да бъдат уточнени спорните текстове, преди измененията да влязат на първо четене в пленарна зала.

Иванов също каза, че такава постоянна интерфейс връзка няма нито една страна член на ЕС.

Тя нямало да даде и резултат в борбата с организираната престъпност, като в същото време ще остави у българските граждани впечатление, че са следени.

Той обясни, че в досега действащия закон осъществяване на подобно проследяване на връзки се налага само при извършване на тежко престъпление, което се наказва с пет и повече години лишаване от свобода.

От ДСБ са против предложението тази граница да бъде намалена за престъпления наказвани с две години лишаване от свобода.

Според партията трябва и да има регламентиран срок, след който данните, събрани по този начин, да бъдат унищожавани, а не да се задържат за неопределено време.

МВР

Според зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков целта на подготвения проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения е да се създаде правна среда за функционирането на полицейските служби в борбата срещу престъпността.

Сред част от причините, които изискват тези промени, са новите форми на престъпност и високото технологично оборудване на престъпните групи, пък каза главния секретар на МВР Калин Георгиев.

По думите му, те ще отговорят и на изискванията на международните ни партньори.

На 10 декември парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на първо четене промените в Закона за електронните съобщения, които позволяват достъп чрез интерфейс на МВР до трафичните данни от интернет и мобилните оператори.

Прието бе данните да се използват в случай на престъпления, наказвани с лишаване от свобода над две години, както и за издирване на хора и за разкриване на компютърни престъпления.