Модерно LED Осветление за Вашият Дом

202
Добави коментар
manta1600
manta1600

Първото важно нещо което трябва да знаем когато отиваме да си купим Енергоспестяващи Крушки е с какви фасунги ни трябват.
Стандартните Енергоспестяващи Крушки са с цокъл тип Е27 (на първата снимка, може също да се срещне и като ES27 ) това е и най разпространеният в България тип крушка.

Вторият по рядко срещан модел Енергоспестяващи Крушки е Е14 (крушка с малка фасунга) Използва се главно за осветление с полилеи или нощни лампи и обикновено е с малка мощност.

Третият вид Енергоспестяващи Крушки е от почти не използващият се в България тип B22 ( байонет с диаметър 22мм – третата снимка), това е модел лампи широко разпространен в Англия.

Второто нещо което трябва да знаем е колко мощни Енергоспестяващи Крушки трябва да вземем за осветлението на различните помещения, това подробно съм го обяснил в темата „ Колко мощни Енергоспестяващи Крушки да изберем „ . Тук само ще ви кажа как лесно да се ориентирате при сравняването на мощността между Енергоспестяващи Крушки и обикновени лампи с нажежаема жичка. Както вече знаем Енергоспестяващите Крушки са 5 пъти по икономични и съответно ако преди сме ползвали 100w крушки за осветление и това ни било достатъчно то сега трябва да вземем Енергоспестяващи Крушки от 20 вата които излъчват светлина колкото аналогичните неикономични 100 ватови крушки.

Третото важно нещо което трябва да знаем е какъв искаме да е цветът на светлината на Енергоспестяващите Крушки. Защото няма по лошо похарчени пари за осветление от тези за Енергоспестяващи Крушки светещи с неподходяща цветна температура. Ако искаме светлината в жилището ни да се доближава максимално до тази с която сме свикнали от обикновените лампи то трябва да си купим Енергоспестяващи Крушки с цветна температура 2700К (2700 градуса по Келвин), това се нарича топла бяла светлина и ако поради някакви други специални съображения не ни трябва друг цвят светлина ви препоръчвам да си купувате само такива защото нашите очи са свикнали с тази светлина и промяната и води до дискомфорт. Енергоспестяващи Крушки които са с цветни температури от 4500 до 6500 Келвина отговарят на светлината от луминесцентните лампи (води се студена светлина) и ако не искате да създадете някакъв специален осветителен ефект по добре ги избягвайте.

Особено внимавайте с лампи от неизвестни производители на цени около 1лв на който много често продаваните Енергоспестяващи Крушки са маркирани като 2700K а външност са над 4500 Келвина.
Ако на опаковката на Енергоспестяващите Крушки не може да намерите температурата в келвини то погледнете за трицифрен код на който обикновено първата цифра е 8 а следващите две са първите числа на цветната температура, което означава че ако търсим Енергоспестяващи Крушки с топла бяла светлина трябва да търсим код 827, ако търсим Енергоспестяващи Крушки със студена светлина ни трябва код 845 или 865.

Също така Ви препоръчвам да прочетете следващата ни статия НОВО – Онлайн Калкулатор -В НОВАТА ПОДОБРЕНА ВЕРСИЯ Изчислява Какви видове Енергоспестяващи Крушки са Ви необходими за всяка стая от вашият дом, колко пари ще Ви струват и колко пари ще спестите за една година с тях