Модерно LED Осветление за Вашият Дом

33
Добави коментар
manta1600
manta1600

„Вредно“ ли е използването на Енергоспестяващи Крушки в Четири контрапункта

Темата за въображаемите вреди от използването на Енергоспестяващи Крушки се оказа доста ползотворна за доста журналя търсещи сензация на всяка цена, без въобще да се замислят за последиците, които нанасят върху психиката на хората насаждайки им какви ли не фобии. Още за мнозина е пресен примера с дебелашката шега на телевизионното предаване Ку-Ку за мнимата авария в Атомната централа Козлодуй и масовата психоза която създадоха. Но нека това лежи на съвестта на всички подобни псевдо журналисти тръгнали да търсят славата по лекият път на сензациите.
Целта на тази статия е чрез четири елементарни примера да разсеем страховете на хората ползващи Енергоспестяващи Крушки.
Първият и най любим довод на пишещите за мнимите вреди от използването на енергоспестяващи крушки е че те съдържат живак (колко страшно звучи). Да в това има известна доза истина до толкова до колкото в покритието от вътрешната страна на стъкленият балон е нанесено съединение с минимално съдържание на живак. Живакът в тези Енергоспестяващи Крушки за разлика от живакът използван от десетилетия в домашните термометри е в пъти по малко и не е в течно състояние. При счупване на крушката от нея не изтича нищо за разлика от термометрите. Голяма част от хората не веднъж им се случвало да счупят вкъщи термометър с живак и да го събират по пода на малки топченца,страно защо след като е толкова опасно до сега няма данни за отровени или пострадали.
Вторият любим локум за бедните Енергоспестяващи Крушки е че излъчвали вредни ултравиолетови лъчи (колко научно звучи). Да те разбира се излъчват светлина и в този невидим за окото спектър който теоретично е вреден при голямо предозиране например прекаляване със седенто на слънце или в солариум. Слънцето също излъчва такава светлина но за разлика от използваните Енергоспестяващи Крушки неговата мощност е в хиляди пъти по голяма. Все пак още няма известен случай човек хванал тен от Енергоспестяващи Крушки и няма как да стане защото най често използваните Енергоспестяващи лампи имат мощност от 20 вата и обикновено светят на разстояние около 2-3 метра от нас, за сравнение един средно мощен солариум е около 4000 вата (около 200 пъти по мощен) и тялото се излага в непосредствени близост и освен това с изключение пак на слухове към момента няма преки доказателства че използването с мярка на солариум е вредно за здравето.
Третият „силен” довод в борбата им с икономичните лампи е че светлината от тях дразни очите и разваля зрението. Това опасение напълно отпада ако се използват Енергоспестяващи Крушки произведени от известните в бранша фирми с необходимите традиции и сертификати. Използването на недоказани продукти със съмнително ниски цени винаги е представлявало опасност за здравето на хората, независимо дали става въпрос за Енергоспестяващи Крушки, храни, лекарства или нещо друго.
Четвъртият гвоздей на програмата им е за замърсяването на околната среда при производството на Енергоспестяващи Крушки. Да при производството на Енергоспестяващи Крушки се използват повече материали и енергия в сравнение със същият брой обикновени лампи, но да не забравяме че модерните Енергоспестяващи Крушки имат десетократно по дълъг живот което многократно компенсира тази разлика и най важното е че благодарение на своята икономичност те намаляват с милиони тонове годишно въглеродните съединения изхвърляни в атмосферата.

И в заключение само да кажа че ако в България все още екологичните и здравните норми са на заден план то едва ли можем да си представим, че в Европа и най вече в Северна Америка някой щеше да позволи да се използват Енергоспестяващи Крушки ако имаха и най малките съмнения че са опасни за здравето.

Също така Ви препоръчвам да прочетете статията НОВО – Онлайн Калкулатор -В НОВАТА ПОДОБРЕНА ВЕРСИЯ Изчислява Какви видове Енергоспестяващи Крушки са Ви необходими за всяка стая от вашият дом, колко пари ще Ви струват и колко пари ще спестите за една година с тях