Подово отопление у дома

2
Добави коментар
loriena
loriena

С подово отопление ще поддържате равномерна температура навсякъде в дома си. Подово отопление можете да монтирате във всяко едно помещение, дори и в банята. С подово отопление ще намалите разходите и ще увеличите комфорта на семейния уют.

Подовото отопление е чудесна алтернатива за мразовитите зимни дни и нощи –  помислете колко приятно би било да стъпватебоси по килима, а под краката си да чувствате мека топлина, която ви изпълва с блаженство и комфорт. При това, тази топлина сякаш се капсулира в рамките на помещението, издигайки се към тавана и създвайки температурен баланс в цялата стая. Защо ли? Защото близо 50 % от топлината, излъчвана от подовото отопление, е лъчиста енергия, която се поглъща от хората и мебелите, без да се влияе от температурата навън.

Системата за подово отопление може да се регулира централно и само в помещението, което искате да поддържате топло. В добавка, то ще бъде винаги сухо (кондензацията на въздуха е много по-ниска в сравнение с тази при използването на други нагревателни уреди) и ще можете да се възползвате от максималната му площ (един калорифер, маслен радиатор или конвектор заема ценно място, а излъчваната енергия се усеща слабо).

Видове подово отопление

Има два основни типа системи за подово отопление – електрическо и на водна основа. Задължително вземете предвид броя външни стени на помещението, дограмата, честотата на влизане и излизане, санирането на жилището.  

Електрическо подово отопление – функционира на базата на вградени в пода кабели или фолио. За разлика от водното подово отопление, при електрическото дебелината на надграждащия слой е по-малка (максимум 15 мм от пода, включително финалното подово покритие). Ако сградата е нова, кабелите могат да се монтират директно върху бетонните основи, но много специалисти все пак препоръчват поставянето на изолираща повърхност (под и над нагряващия елемент), особено ако финалният пласт е от дърво. Загряващите електроди са с различна гъстота и с различна повърхност, така че задължително се консултирайте със специалист, ако възнамерявате да слагате подово отопление и в банята (някои кабели не са влагоизолирани). Задължително е регулаторът да позволява фиксирането на максимална температура на пода посредством инсталиран подов жичен сензор. Водно подово отопление – функционира чрез полиетиленови или смесени с алуминий гъвкави тръби, прикрепени с помощта на скоби към изолираната бетонна основа. Луфтовете между тях се запълват с мазилка. Топлата вода се черпи директно от централната отоплителна система, от бойлер, термопомпа, от камина с топла риза или от слънчеви панели, и циркулира по тръбите с температура 45-65 градуса Целзий. Тя успява да затопли пода до около 30 градуса и така температурата на въздуха в помещението става между 18 и 22 градуса. За разлика от електрическото подово отопление, техниката на монтаж на водното е доста по-сложна, по-трудоемка и съответно – по-скъпо платена. Като че ли от най-важно значение тук е изолиращият слой (под тръбите). Вземете предвид помещението, което се намира отдолу (за да прецените дебелината на изолиращия слой), както и финалното подово покритие. Важно е да се отбележи, че първите няколко дни след монтажа, системата трябва да поддържа средна температура 20 – 25 градуса и едва след това да се пусне на пълна мощност.
Предимства на подовото отопление Хигиена – подовото отопление намалява отлагането на прах в дома ви (което го прави идеално за страдащите от астма), кактои събирането на влага в ъглите и по външните стени (без значение дали жилището ви е с външна изолация). Спестява труд – почистването на пода става по-лесно, а мокрите повърхности изсъхват по-бързо. Предпазва картините и стените от избледняване. Тишина – за разлика от радиаторите, климатиците и другите уреди за отопление, подовото отопление е безшумно. При това не се налага да сте в пряк досег с него, за да усетите ефекта от излъчваната енергия. Спестява разходи – доказано е, че подовото отопление може да намали с 15 – 40 % месечните ви разходи за електроенергия. Комфорт – температурата е умерена и равномерно разпределена. Няма да усещате студени течения по пода и няма да имате нужда от чехли или вълнени чорапи. Монтаж – Системите за подово отопление, могат да бъдат инсталирани във всякакъв тип подови конструкции – бетонни, дървени или реконструирани. Могат да се поставят при строителство на нови сгради и при ремонт. Регулация – За регулиране на температурата в отделните помещения се използват стайни термостати и специални регулиращи устройства. Стайният термостат следи температурата в помещението и я сравнява със зададената.
Мнозина смятат, че подовото отопление е идеалната добавка към обзавеждането на един модерен дом. Ако обаче решите и вие да му се доверите, не забравяйте да се консултирате със специалист и за най-малките подробности, свързани с монтажа, поддръжката и  принципа на функциониране. Понякога комфортът изисква повече жертви, отколкото желание.

 

04. 02. 2010 / Цвети Тошева