Изкуството да засаждаме цветя

66
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Засаждането на едногодишни и многогодишни растения не е трудна задача, но си има своите тънкости, усвояването на които ще Ви осигурят приказни цветя.

Изберете ден, който не е много слънчев и горещ – може дори и да е дъждовен. Най-подходящото време за засаждане на едногодишните и многогодишните растения е веднага след падането на последната слана за сезона. Нашите географски ширини позволяват многогодишните растения да бъдат засадени и през ранната пролет.

От какво се нуждаете:

гребло
градинска лопатка
маркуч или лейка
лопата
почвена смес
тор
подобрители

Инструкции:

Стъпка 1

Успехът при засаждането започва още от избора на растенията. Те трябва да са здрави, без недостатъци по листата. Избягвайте растения, които са с тънки стебла, с някаква степен на потъмняване или изсъхнали.
Успехът при засаждането започва още от избора на растенията. Те трябва да са здрави, без недостатъци по листата. Избягвайте растения, които са с тънки стебла, с някаква степен на потъмняване или изсъхнали.

Стъпка 2

Извадете внимателно растението от саксията, като се стремите да запазите кореновата система. Ако корените са преплетени, може да ги отрежете с нож или да ги разделите с ръка. Това спомага растението да се захване добре в почвата.

Извадете внимателно растението от саксията, като се стремите да запазите кореновата система. Ако корените са преплетени, може да ги отрежете с нож или да ги разделите с ръка. Това спомага рв

Стъпка 3

При засаждането е добре да се изронят младите пъпки и филизи по растенията. Точно в този период те трябва да развият добре кореновата си система. Изронването помага да се заздрави растението и да има повече цветове в бъдеще.

При засаждането е добре да се изронят младите пъпки и филизи по растенията. Точно в този период те
трябва да развият добре кореновата си система. Изронването помага да се заздрави растението и да има

Стъпка 4

Пригответе лехата с помощта на лопатата, като прибавите поне 2-3 см органично вещество. (Забележка: Всяка година добавяйте смесен тор, торфен мъх, загнила тор и други органични вещества към почвата, за да подобрите качествата й.)  Почвата трябва да бъде рохкава на дълбочина поне 30 см за едногодишните и поне 45 см за многогодишните растения. Изравнете почвата с помощта на греблото. Когато лехата е готова, засадете растенията по същия начин, както са в саксията.

Стъпка 5

Наторете лехата с от 3 до 8 см стари дървени стърготини (новите забавят растежа), кора от дърво, стръкчета трева, борови иглички и други органични вещества. Пясъкът и камъните обикновено създават твърде гореща и суха среда за растенията. Торът пък спира растежа на плевелите, запазва влагата и предотвратява много болести на почвата.

Наторете лехата с от 3 до 8 см стари дървени стърготини (новите забавят растежа), кора от дърво, стръкчета трева, борови иглички и други органични вещества. Пясъкът и камъните обикновено