Д-р Чорбова: Профилактиката на рака е много по-евтина от лечението

18
Добави коментар
boreca6
boreca6

Д-р Чорбова: Профилактиката на рака е много по-евтина от лечението

health.bg
21-07-2010

Д-р Анна Чорбова завежда родилно отделение в болница „Вита” и приема пациенти в медицински център „Асцендент”.

Д-р Чорбова, доколко рутинната профилактика срещу рака на маточната шийка е надеждна? Какви гаранции дава тя? Като профилактичен метод широко разпространено е  цитологичното изследване на маточната шийка (цитонамазка).

В много страни се препоръчва различен интервал от време – в Англия на три години, в САЩ на 2 години. В България, общо взето, сме възприели на година и ако има някакви изменения, съответно по-често.

Разбира се, това е добър ориентировъчен метод и е задължително дори жените, които в момента не водят активен полов живот, да си правят профилактично изследване веднъж в годината.

То дава широка представа, но е необходимо да се направят и допълнителни изследвания, към които ни насочва резултатът от цитонамазката.

Много голямо значение има патоанатомът, който извършва цитологичното изследване, както и неговото разчитане. Защото има голяма разлика между резултатите от един материал. От цитонамазката ние можем да разберем дали е необходимо допълнително изследване.

От огледа на маточната шийка също може да се ориентираме и, общо взето, практиката показва, че едно от допълнителните изследвания – колпоскопията (това е оглед на маточната шийка с апарат, който позволява голямо увеличение), дава информация за неща, които не са видни с просто око и не могат да се хванат с цитологичното изследване.

Често се установяват находки, които са фалшиво положителни, но все пак те търпят допълнително изясняване.

В тази връзка трябва да се каже, че е препоръчително извършването на тест за човешкия папилома вирус (причинителя на рака на маточната шийка), който е много широко разпространен, предаването му става предимно по полов път.

Голяма част от човешките папилома вируси са доброкачествени и нямат отношение към човешкото здраве, но за нас са важни тези видове, които могат да доведат до ракови изменения  на маточната шийка. И тъй като това е много сериозно заболяване, по-добре е да се извърши профилактика. Тя е много по-евтина от лечението.

Имали ли сте случаи, когато цитонамазката дава нормални резултати, а в същото време се оказва, че има някакви злокачествени изменения? За съжаление се случва, особено при жени, които са носители на човешкия папилома вирус. Това може да се случи и при цитонамазки, които са гледани от много компетентни патоанатоми, може би поради това, че методът е все пак по-повърхностен.

На какъв етап са били промените на маточната шийка при пациентките, за които става дума? Бих казала на сериозен – предраково изменени тъкани, карцином и цито трета степен, при което вече е наложително да  се извърши последваща конизация. Хубавото е, че при тях нещата завършиха много добре, защото конизацията освен лечение е и диагностичен метод.

От маточната шийка се изрязва конус, който след това подлежи на хистологично изследване, като по този начин се установява дали е отстранен целият патологичен процес.

Носи ли конизацията някакви рискове? Трябва ли да се притесняват пациентките? Не, не трябва да се притесняват. При жените в детеродна възраст след това е възможно забременяване, износване на плода.  

След като цитонамазката невинаги гарантира, че евентуалните злокачествени изменения ще бъдат установени навреме, какво препоръчвате на жените като профилактични мерки срещу рака на маточната шийка? Зная, че сега е финансова криза, но все пак е по-добре рано дадени пари, отколкото след това да излезе всичко много по-скъпо. Наред с цитонамазката е добре по възможност на три години да се извършва тест за човешкия папилома вирус и веднъж годишно – колпоскопия.   При всички случаи ли е предотвратим ракът на маточната шийка, ако има достатъчно добра профилактика? За съжаление зависи и от културата на живот. Пушенето има голямо значение, тъй като цигарите намаляват имунитета в тази област. Но когато са взети мерките навреме, нещата са обратими.

бутони за социални мрежи