Архангеловден

7
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Архангеловден
Posted by BellaDonna
lubopitno1,
именник,
празник,
религия,
църква
0:05

Днес Православната църква почита Деня на Светите ангели и на архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.
Имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Рангел, Райчо, Райко, Рачо, Райна, Ангелинка, Рая, Геле, Гела, Михаил, Милчо, Милка, Гавраил, Милена, Милан, Емилия.

Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Затова и по иконите бива изобразяван с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.
В българската църковна и народна традиция Архангеловден е смятан за най-големият есенен празник след Димитровден.
Православната църква определя Свети Михаил като един от седемте първенстващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Той представя Божието слово, носител е на Божиите тайни, лечител на недъзите, просветител на душите и молител и застъпник пред Бога.

В народните вярвания архангел Михаил е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. Наричат го Вадидушник, тъй като се смята, че вади душите на болните и на старите хора. Съботата преди Архангеловден е Голяма Задушница, наричана още Архангелова или войнишка задушница, защото тогава се отдава специално почит на загиналите воини.

Във всички епархии на Българската православна църква на днешния ден се отслужват празнични Свети литургии и водосвети в чест на водача на небесното войнство.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
comments powered by