AIDA: Маркетинг моделът за повече продажби

8
Добави коментар
GaN
GaN

Потенциалните клиенти са навсякъде. Как ще ги заинтригувате?

AIDA (attention, interest, desire, action) е маркетинг модел, който от много години е доказано добър начин да превърнеш повече потенциални клиенти в реални клиенти. Неговият автор е пионерът в областта на американските реклама и продажба Елмо Луис. Той създал терминът AIDA след изследване на продажбения процес в пазара на застраховки живот.

Луис открил, че успешните търговци следват един общ механизъм на продажби, с които успешно сключват сделките си.

Вниманието е изключително важен етап за всеки продаващ уебсайт. Ако не заинтригувате потенциалния клиент достатъчно, той с лекота и бързина ще затвори сайта ви. Имате само един кратък момент, през който можете да грабнете вниманието му, държейки го достатъчно дълго, за да направите продажбата.

Интересът и желанието са етапите, които продават. Обяснете точно и ясно какво вашите продукт или услуга правят, как те правят живота на потребителите им по-лесен и приятен и помогнете на посетителя да си представи как вече ги ползва и се наслаждава на тяхните плюсове.

Клиентът извършва действието, затова му покажете какво очаквате от него. Сега е моментът за “Call for action” или призив за действие, най-често под формата на голям бутон в контрастен цвят, или отличим линк от останалите, казващ “Купи Продукт Х!”

Компанията 37 Signals използва AIDA маркетинг модела за уебсайта на приложението Highrise.

Бих се радвал много по-често да срещам добре организирани продаващи страници в българското интернет пространство, използващи AIDA.