Модерно LED Осветление за Вашият Дом

14
Добави коментар

Това е втората статия от поредицата за практически съвети за избор и монтаж на ЛЕД осветление в домашни условия.
LED ЗАХРАНВАНЕ – След като сте избрали необходимата ви ЛЕД Лента е важно да изберете правилно LED захранване за нея. Най често показателите на всяко ЛЕД Захранване се изписват във Ампери, а на ЛЕД Лентите във Ватове, което понякога води до объркване. За да сметнете бързо и лесно все пак какво ЛЕД захранване ви е необходими трябва да умножите посочените на захранването Ампери х 12 и ще получите мощността му във Ватове (W).

Ето и няколко примера:

LED Захранване 2A x 12= 24W
LED Захранване 5A x 12= 60W
LED Захранване 10A x 12= 120W

Ето и примерна таблица за консумацията на различните видове ЛЕД ЛЕНТИ

LED ленти с 30 диода тип SMD3528 на 1 метър консумират 2.4w
LED ленти с 60 диода тип SMD3528 на 1 метър консумират 4.8w
LED ленти с 30 диода тип SMD5050 на 1 метър консумират 7.2w
LED ленти с 60 диода тип SMD5050 на 1 метър консумират 14.4w

Винаги когато избирате ЛЕД Захранване се подсигурявайте с минимум 10-20% първо защото винаги в последствие може да добавите и други консуматори и второ така намалявате работната му температура и удължавате неговият живот. Например ако ЛЕД лентата която ще използвате е с обща мощност 95 вата вие може да ползвате ЛЕД захранване 8.5 Ампера което има мощност 100 вата, но е за предпочитане да използвате по мощното което е 10 Ампера и съответно 120 вата.

Обикновено се предлагат 2 вида ЛЕД захранване с метален или пластмасов корпус. Металните се използват предимно за скрит монтаж в гипскартон и други подобни конструкции, а тези с пластмасов корпус за открит монтаж и места където е възможно да се появи влага. В никакъв случай не трябва да допускате потапянето им във вода или излагането на директна струя вода.
При изборът на ЛЕД захранване обърнете внимание захранването да е на 12 Волта, защото въпреки че макар и рядко се среща и на други волтажи, а използването им може да доведе до повреда на вашето ЛЕД осветление

Във следващата ни статия очаквайте информация за ЛЕД Контролери