Гаражни Врати

1
Добави коментар
valsim
valsim

Гаражни Врати

Гаражни врати могат да се намерят в много различни разновидности, но главно те се разделят на четири основни типа. Кой тип ще изберете зависи главно от вашите финансови възможности и индивидуалните ви предпочитания. Основните видове гаражни врати са:

обикновени врати на панти ( врати с две крила)
ролетни врати
врати с летящо крило (или Berry врати, врати с въртеливо-постъпателен ход, махови)
секционни врати

Двукрили гаражни врати на панти

Двукрили врати на панти се срещат доста често. Общо взето, това са най-старият тип гаражни врати. Обикновено по-старите сгради, които разполагат с гаражи са с такъв тип врати. Едно от най-големите им предимства е ниската цена и лесната им изработка – почти всеки майстор ще може да ви изработи такъв тип врата.

Тези гаражни врати трудно подлежат на автоматизация – едва ли бихте могли да ги отворите с дистанционно и без да слизате от колата например. Друг техен недостатък е, че те са доста опасни при вятър, ако не ги обезопасите. Под обезаопасяване имам предвид да ги завържете или застопорите по такъв начин, че да останат неподвижни при по-силен вятър. В противен случай, могат да наранят вас или колата ви.

Имам известен опит с този тип гаражни врати и мога да споделя, че ако вашият гараж не е отопляем и нямате изисквания към него като топлоизолация и шумоизолация, двукрилите врати остават един добър избор. От естетична гледна точка не са толкова привлекателни, но пък ако не държите чак толкова на външния им вид, защо не….?

За разлика от двукрилите врати на панти, при ролетните врати може да оставите колата си максимално близо да врата на гаража и след това да я отворите. Това е възможно, тъй като гаражните ролетни врати пестят място и се отварят вертикално нагоре. Двукрилите врати имат нужда от определено място, за да се отворят, тъй като крилото на вратата се издава напред.

Ролетни Гаражни Врати

При ролетните врати, таванът на гаража остава също свободен за разлика от секционните и вратите с летящо крило. Това всъщност е и главното им предимство, че пестят място. Обикновено тези врати се изработват от алуминий, който е устойчив на корозия. Механизимите за задвижване са два типа:

ролетка с балансиращ вал
небалансирана ролетка с въртящ се вал.

При избор на такава врата, повечето специалисти препоръчват да се избере врата с ролетка с балансиращ тип, тъй като е по-надеждна. Цените на тези врати започват от около 500 лева (в зависимост от размерите).

Гаражни врати с летящо крило

При отваряне, вратите с летящо крило се издават напред и след това се прибират нагоре към тавана на гаража. Това са едни от най-продаваните врати в Европа. Те могат да се отварят ръчно, но подлежат и на автоматизация – т.е могат да се отварят и с дистанционно. Не са особено подходящи за гаражи с високи изисквания към топлоизолалцията.

Тези врати се характеризират с висока надеждност, което прави нуждата от поддръжка минимална. Съществува голямо разнообразие от мотиви и цветове, с които можете да направите дизайна на вашата врата такъв, какъвто ви харесва. Най-ниската цена при тези врати също е около 500 лева.

Секционни гаражни врати

Секционните гаражни врати са най-скъпи, но пък имат отлични шумоизлолационни и термоизлолационни качества. Те се отварят вертикално нагоре, като вратата се приплъзва по дължината на тавана – по този начин се пести място пред и в гаража. Могат да се отварят с дистанционно и почти не се нуждаят от поддръжка.

Независимо дали вашият отвор за гаража е скосен, арка или правоъгълен, секционните врати ще паснат на него. За по-лесно преминаване, в тях лесно може да се вгради пешеходна врата – в случай, че не искате да отваряте цялата гаражна врата.

Изборът от цветове и дървесни декори е може би най-голям при този тип гаражни врати. Единственият им недостатък е високата им цена – около 1600 лева.

Ако имате какво да кажете по темата, не се колебайте да го направите чрез формата по-долу!