обзавеждане-за-баня

2
Добави коментар

2.1. Физическо развитие през първата година-физическите данни и техните промени са следните:

а/ Новороденото тежи около 3-3,5кг; след 1год.,теглото почти се утроява.

б/ Д. се ражда около 50 см; в края на първата година става около 75см.

в/ Има пулс около 140 удара /мин.; в края на 7-та година става 90-100 удара/мин.

г/ То прави около 40-45 вдишвания/мин.; у възрастните те постепенно намаляват до 16 вдишвания/мин.

!!! д/ Променя се теглото на мозъка; на новороденото е около 380-390гр, след 1год. Теглото достига 800-850гр; на 7 г.-мозъкът тежи около 1250гр.

2.2. Психическото развитие през младенческата възраст- през първите 2-3 месеца се наблюдават първите промени:

а/ Разширяване ориентировъчния рефлекс-детето, не само се обръща по посока на светлината и звука, но то започва по-дълго време да задържа вниманието си в/у тях (изследва ги).

б/ Развива се комплекс на оживление-изразява се в реживяване на ярко изразени емоции(радост,страх…); емоционалните преживявания се съчетават и с двигателни реакции. 

в/ През този период се появяват първите предпоставки за развитие на обзавеждане за баня речта-детето започва да издава звукове; обзавеждане за баня към края на първата година, произнася и първите думи.

г/ От третия месец до първата година се наблюдава позитивна промяна в двигателните реакции; започва да манипулира с предметите; подражава на движения;Обзавеждане за баня  поставя се началото на един от най-значимите навици-хранене(развива се навика за хранене).

3.Развитие през ранното детство-от 1 до 3год.

През този период, силно влияние в/у ускоряването на психическото развитие оказва изправената походка.Наблюдава се укрепване на мускулите и Д. започва по-активно взаимодействие с предметите; преодолява значими прегради.Тази пораснала физическа активност се отразява (благодарение на усилията на родителите и възпитателите) и в/у психическото развитие:

а/ Синтез между зрението, слуха, осезанието-това позволява да се обзавеждане разширяват каналите за навлизане на повече знания за предметите.

б/ Формира се активна реч; до края на третата година овладява приблизително 1500думи.

в/ Развива се най-ниското равнище на мислене- нагледно-действеното мислене.Възрастния поставя на Д. практическа задача; Д. о използва един или два предмета, за да я реши.Даже е полезно да му се покаже, че може да използва заместители на предмети.

г/ Д. става способно да прави елементарни умозаключения.

д/ Тенденция самостоятелно да удовлетворява важни потребности-хранене, биологични, хигиенни потребности, облича се само…