Открит е езически гроб на 1700 години в джамия в Истанбул!

5
95
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Най-старият езически гроб в Истанбул беше открит по време на реставрация (2013-2016 година) на джамията ‘Шейх Сюлейман’ в квартал Зейрек, околия Фатих.

След извършен анализ е установено, че гробът е на приблизително 1700 години. Намерен е в приземния етаж на джамията, а откритието е резултат от съвместната работа на италиански и турски експерти.

В интервю за вестник ‘ХаберТурк’ археологът Мурад Сав споделя:

‘Под приземния етаж на джамията намерихме още два етажа от римско време, като първият (от долу нагоре) представлява погребална камера, разделена на 8 секции. Този етаж се нарича аркосолий*’.

аркосолий* – погребални структури, характерни за езичеството.

Снимка: www.thebyzantinelegacy.com

Сав допълва, че в една от въпросните секции са открили олтар, използван за жертвоприношения, който за съжаление отдавна е ограбен.

По стените на джамията са открити различни текстове и рисунки, характерни за османската епоха. Археологът споделя, че под покрива на джамията са намерили амфори от византийско време, които към настоящия момент са преместени на по-сигурно място.

Снимка: www.hurriyetdailynews.com

Любопитен факт е, че когато ‘Шейх Сюлейман’ е построен преди около 1700 години, първоначално служел за гробница, но със завладяването на Константинопол (днешен Истанбул), от султан Мехмед II през 1453 година, се превръща в джамия по нареждане на Шейх Сюлейман Ефенди.

Снимка: www.thebyzantinelegacy.com

През 1756 година избухва пожар, който нанася сериозни щети на постройката. По-късно тя е възстановена и е добавен минбар*.

минбар* – издигнато в джамията място, от което имамът чете проповеди.

През 19-ти век претърпява частично възстановяване, а последните ремонти дейности са от периода 2013-2016 година. Продължилата близо 3 години реставрацията е част от проект, в рамките на който са извършени също и археологически разкопки, сеизмологични тестове и сканирания в близост до джамията ‘Шейх Сюлейман’. От 22-ри февруари 2017 година тя отново е отворена за посетители.

Снимка: www.thebyzantinelegacy.com

Учените са на мнение, че езичеството (паганизъм) било разпространено на територията на днешен Истанбул до 7-ми век.