Най-големите природозащитници в света

29
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Най-големите природозащитници в света

Един от 5-те активисти на планетата

Джейн Гудол

Смятана за най-големият експерт по шимпанзетата в света, тя посвещава 45 години от живота си на изучаването им и грижите за тях в резерват в Танзания. Основателка е на институт, носещ нейното име, чиято цел е да поощри хората да полагат грижи за всички живи същества около тях. Работата на Джейн и е донесла световна слава, както и десетки почести и награди. Днес 78-годишна, тя вече не прекарватолкова много време в любимия си резерват. Вместо това пътува почти непрекъснато по света, изнасяйки лекции и речи, свързани със защитата на животните и грижите за околната среда.

Боб Баркър

От 1972г. до 2007г. той води американската версия на популярното шоу „Цената е вярна“, но днес е известен най-вече като активен защитник на правата на животните. През 1994г. Баркър основава фондация, която набира средства за ветеринарните клиники, занимаващи се с кастрация и стерилизация. До момента е дарил над 2 млн. долата за професурата по правата на животните в университета „Дрюри“ в Сприйнгфийлд, щата Мисури.

Мариана Тоска

40-годишната актриса започва да работи за природозащитни организации и фондации още като тийнейджърка днес е почетен член и говорител на десетки. Сред тях са световноизвестните „Глас за животните“ и „Родени свбодни“, както и Американската национална мрежа за защита на еднокопитните животни. Заедно с Джейн Гудол Тоска оглавява и най-големия резерват за шимпанзета в света. В него живеят стотици примати, използвани преди това в експерименти на НАСА, за медицински опити и с развлекателни и търговски цели.

Рейчъл Рей

Езика на маймуните

Преди няколко години известната американска водеща и кулинарен експерт основа собствена природозащитна организация. Тя работи в посока на намаляването броя на изоставените приюти животни и предотвратяването на жестокостта към тях. Освен това Рей създаде собствена марка храна за животни и дарява голяма част от приходите на продажбата и на различни природозащитни организации. Подкрепя особено активно онези от тях, които се занимават със спасяването, обучението и осиновяването на кучета.

Рик О’Бари

Няма друг човек, който да е направил повече за безопасността и опазването на делфините от него. През 60-те години на миналия век, докато се занимава с тренировка на въпросните бозайници за развлекателни цели, О’Бари открива, че извън естествената си среда те са тренирани изключително жестоко. Затова посвещава живота си на борбата срещу улова на делфини. Разностранните му усилия в тази посока се превърнаха в сюжет на документалния фил „Заливът“, който през 2010г. беше отличен с „Оскар“.

бутон за сайт