ИДЕИ ЗА ЖЕНИТЕ… и не само

3
Добави коментар
ideizajenite
ideizajenite

Дойде ред да попълвам постепенно рецептите за банската кухня. С нетърпение чаках сезона на тиквите, за да представя тази автентична банска рецепта. Подобно на банските кукурини, тя наистина е автентична. Едно време не са имали много продукти и подправки, въпреки, че е имало много будни банскалии, които са пътували по търговия до някогашната Виена и са имали възможност да носят от там доста непознати за Банско неща.

Трудно е било изхранването на многобройната челяд, зимата е тежка и продължителна, времето е студено и банскалийката е влагала доста усет, дори при съчетаването на няколко прости продукта. 

Това, което мисля аз е, че банската кухня е проста и в същото време вкусна и  питателна. И не случайно определих банската капама като „мързеливо ястие“ – подреждаш продуктите в кюпа и буташ в печката, а след това имаш ядене поне за два дни! И то какво ястие!

А в сезона на тиквите, рецептата за борек е подходящо предложение за забързаната домакиня, защото става за минути. Дори докато приготвяте вечерята, десертът е готов. Какво е необходимо?

Борек

тиква –  0.5 кг

захар  – 100 гр.

орехи – 150 гр.

олио   –  30 мл

брашно –  3 ч.л

Настъргвате тиквата на едро ренде. Орехите се счукват на едро. Смесват се всички продукти и се слагат в намазана предварително тавичка с дебелина 5-6 см. Заравнява се и се пече до готовност. Необходими са 10-15 минути и десертът е готов. Ето идея – доразвийте я!

Това е един много бърз десерт, който може да бъде основа на други десерти с тиква, да се добавят продукти и подправки, така, както направих аз, добавяйки канела, защото реших, че съчетанието на тиква с орехи без канела не е същото!