УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-21 с трима руски космонавти излетя към МКС

1
250
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: NASA TV

18 март 2022 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Днес, на 18-ти март 2022 г. в 17:55 ч. българско време от космодрума Байконур беше осъществено изстрелване на пилотирания космически кораб „Союз МС-21“. Това е първата пилотирана космическа експедиция за 2022-ра година. Тя бива осъществена няколко седмици след началото на кървавата инвазия в Украйна от Русия, която прекрати множество научни партньорства в цял свят, включително в космическия сектор (но не и на МКС с някои дребни изключения). За пръв път към станцията излетя кораб, на борда на който има само професионални космонавти на Роскосмос – но изборът на екипажа не е резултат от западните санкции, а е отдавна планиран, тъй като още преди месеци НАСА се отказа да закупува астронавтско място на този „Союз“ поради наличието на американския кораб „Крю Драгън“.

Днес нямаше никакви отклонения по време на полета. Девет минути след старта „Союз МС-21“ се отдели безпроблемно от третата степен на ракетата-носител „Союз-2.1а“ и започна самостоятелно сближение с Международната космическа станция. Скачването с новия модул „Причал“ на руския сегмент (първо за него!) е планирано за тази вечер в 21:05 ч. българско време. Вие можете да гледате живото излъчване по НАСА ТВ, което ще започне 45 минути по-рано, на този линк: https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public 

На борда на „Союз МС-21“ пътуват трима космонавти – Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков. От тях единствено Артемиев е ветеран, като за него това е трета мисия. Матвеев и Корсаков са новаци. Всички космонавти са възпитаници на Московския държавен технически университет „Бауман“.

Космическият кораб „Союз МС-21“ притежава собствено име „С. П. Корольов“ в чест на именития конструктор Сергей Корольов, тъй като през януари отбелязахме 115 г. от неговото рождение. Именно той е разработил легендарната ракета „Р7“ (Семьорка), с която са изстреляни първият изкуствен спътник, кучетата Лайка, Белка и Стрелка, както и първият космонавт Юрий Гагарин.

По ирония на съдбата Сергей Корольов е роден в Житомир, тогава част от Руската империя, днес в състава на Украйна. Конструкторът е прекарал своето детство в Нижин, в близост до Чернихив. Той е завършил професионално училище в Одеса и университет в Киев. Всички тези места днес биват бомбардирани от руснаците. 

Иначе партньорството между САЩ и Русия на МКС все още оцелява, въпреки войната. Артемиев, Матвеев и Корсаков ще се присъединят към сега живеещите на станцията космонавти на Русия Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров, към американските астронавти Марк Ванде Хай, Раджа Чари, Томас Маршбърн и Кейла Берън и към немския астронавт Матиас Маурер. 

Екипажът на МКС ще остане в тази конфигурация до 30-ти март, когато пилотираният космически кораб „Союз МС-19“ с Шкаплеров, Дубров и Ванде Хай ще се прибере на Земята. Нито САЩ, нито Русия предвиждат американеца Ванде Хай да бъде преместен към американски кораб „Крю Драгън“ и той ще се завърне заедно с руските си колеги на руски кораб. 

Видеозапис от старта – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/