Как ИИ помага за разкриването на нови геоглифи в перуанската пустиня

41
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Археолози, които работят в Перу, с помощта на ИИ разкриват 303 нови гигантски символа в пустинята Назка.

Те включват птици, растения, паяци, човекоподобни фигури и различни други животни и предмети.

Откритието почти удвоява броя на геоглифите, както се наричат, в този район. Мистериозните обекти са създадени като контури от камъни или скална маса и се датират преди 2000 години. Засега техният смисъл не е много ясен, но все пак има някои идеи.

Назка се намира на 50 км навътре от южните брегове на Перу, а гигантските символи са открити за първи в началото на 20 век. Те оцеляват през вековете поради сухия климат в района и слабата населеност, така че не са повлияни от наводнения, нито от човешка дейност.

Между 2000 и 2020 г., поради ползване на нови технологии и визуализации с висока резолюция се откриват средно по 19 нови геоглифи на година. Сега обаче ИИ успява да установи много повече.

Моделът ИИ се тренира върху последните снимки на 430 символа, а основно предизвикателство са малкото налични данни. Обичайно, моделите ИИ се тренират върху десетки хиляди снимки.

Екипът се фокусира върху фигуративни геоглифи, които са около 9 метра дълги и са по-трудни за идентифициране от големите, 90-метрови, които се забелязват по-лесно от въздуха.

ИИ-моделът предлага общо 47 хиляди вероятни символа на площ от 620 квадратни километра.

Естественият интелект на екипа намалява този брой до 1300 кандидати, тоест, около 1 на 36 предложения.

Според изследователите обаче, ИИ напълно променя играта, защото успява да свърши много от тежката работа по стесняване на района.

Така, екипът проучва внимателно района и открива 303 фигуративни геоглифа.

„Геоглифите са в много добро състояние и веднага се разпознават като такива.“ казва един от изследователите.

От тях, 178 са предложени от модела ИИ, а останалите са допълнително открити при проучванията.

Някои от районите не са проучени, така че по изчисления се очакват поне 248 нови да бъдат намерени при следващи изследвания.

Изследователите са доволни от представянето на модела ИИ, а изкуствен интелект все по-често се ползва при археологически проучвания. Основен проблем, според експерти, е, че археолозите нямат идея как да създадат добър ИИ модел, докато изследователите на данни не се вълнуват от археология.

Остава въпросът защо древните хора са създавали тези геоглифи. Главната хипотеза е, че това са били свещени пространства, с религиозен смисъл за хората. Друга хипотеза предполага, че може да са имали общо с календара, астрономията, напояването или с някакви празнични ритуали.

Анализи на новите открития показват някои интересни съвпадения. Например, големите геоглифи са на животни и растения, докато по-малките включват хора, човешки жертвоприношения и одомашнени лами.

Проучването показва и че в близост до повечето геоглифи има по-големи мрежи от пътища и пътеки, образувани от хората, които са отивали да гледат геоглифите.

Според изследването, тези символи най-вероятно са били планирани и са вид „публична архитектура“.

Най-интересната хипотеза е, че смисълът на геоглифите се намира в тяхната комбинация, тоест те са оценявани като групи символи от древните обитатели на района.

Източник: CNN